Geen gesjoemel tijdens de Nationale Tuintelling

"Ik zie alleen maar koolmezen..." Loeke Dijkhuis uit Nisse slaakt een zucht. "Nee..." Haar man grijpt zijn verrekijker. "Daar! Er zit een roodborstje op die achterste tak... of is het een mannetjesvink? Hmm, het is een mannetjesvink." Meer mensen dan ooit zitten dit weekend een half uur achter het raam om vogels te spotten tijdens het Nationale Tuinvogeltelweekend. Waaronder in Nisse.
Geen gesjoemel tijdens de Nationale Tuintelling
Vanuit de keuken van hun 17e-eeuwse boerderij houden Loeke en Kees Dijkhuis gewapend met een verrekijker, pen en een papier vol vogelsoorten hun achtertuin nauwlettend in de gaten. Een half uur lang tellen ze alle vogels. Het zijn er uiteindelijk 23.
Opvallend genoeg zit er geen enkele mus tussen, maar dat is geen verrassing voor het echtpaar Dijkhuis. "Die komen hier nauwelijks voor", zegt Kees. "Af en toe een heggenmus." Terwijl de mus de lijst in Zeeland juist al jaren aanvoert. Ook dit weekend, aan het einde van de middag stond de mus dik voor op de nummer twee, de koolmees.

'Daarachter... is dat een gaai?'

Kees en Loeke genieten van het half uur tellen. "Door aan de Nationale Vogeltelling mee te doen, ben je je bewuster van wat er allemaal rondvliegt", vindt Kees. "En je krijgt een indruk van hoeveel van de ene soort en hoeveel van de andere soort er rond je huis zijn", vult Loeke hem aan.
Ze hebben allebei een wensenlijstje. Kees zou graag puttertjes zien, Loeke hoopt op de bonte specht. "Die zien we normaal heel veel." Vandaag niet. Toch een beetje valsspelen en hem op de lijst zetten? Loeke schiet in de lach: "Daar neig ik wel toe." Kees grijpt resoluut in. "Ik stuur ze in, jij niet", lacht hij naar zijn vrouw.
Loeke en Kees Dijkhuis
Loeke en Kees Dijkhuis © Omroep Zeeland
Na een half uur maken ze de balans op. "Zeven koolmezen, twee kauwen, vijf vinken, twee merels, twee roodborsten, één lijster, twee turkse tortels, één pimpelmees en één kraai", somt Kees op. Hun telling zit erop, net als die van tot nu toe 1.500 andere Zeeuwen. Morgen kan er nog geteld worden en maandag maakt de Vogelbescherming de balans op.
Even pakken ze allebei de verrekijker weer op. "Daarachter... is dat een gaai?", vraagt Kees zich af. Loeke dwaalt even af. "Kijk, de katjes staan er ook al mooi bij."