Bevlogen sportverslaggever Joop van der Laan overleden: hij genoot tot op het laatst

Joop van der Laan is overleden. Joop was vanaf 1991 werkzaam als sportverslaggever bij Omroep Zeeland, naast zijn werk voor de gemeente Schouwen-Duiveland. Joop was een bevlogen collega, met hart voor de Zeeuwse sport. Een ware ambassadeur van Omroep Zeeland.
Joop van der Laan, radioverslaggever Kustmarathon
Joop op z'n best: live verslag doen van een sportwedstrijd op de radio. In dit geval bij de Kustmarathon © Omroep Zeeland
Wie Joop zei, zei Schouwen-Duiveland. Hij werkte bij de gemeente en was daar op allerlei fronten actief. Maar oorspronkelijk kwam Joop uit het West-Brabantse Dinteloord. Altijd al bovengemiddeld geïnteresseerd in sport, kwam hij in 1991 voor Omroep Zeeland werken. Daar leerde hij, naar eigen zeggen, het radio-vak en de ins en outs van de Zeeuwse sportwereld van collega Koen Mijnheer. Joop kon met smaak over die begintijd vertellen: de spanning van live-verslaggeving en de adrenaline die daar bij komt kijken.
Of ik meer supporter ben dan verslaggever? 'Ik ben een liefhebber...'
Joop van der Laan, sportverslaggever
En Joop had geluk omdat hij in 1991 de handballers van Delta Sport uit Zierikzee moest gaan volgen voor de omroep. Van handbal wist hij niet veel, maar dat veranderde snel: Delta Sport promoveerde een jaar later namelijk naar het hoogste nationale niveau. Wanneer Joop na een enthousiast verslag gevraagd werd of hij meer supporter was dan verslaggever antwoordde hij: "Ik ben een liefhebber...".
Altijd op pad
Joop was een veelzijdig man. Naast 'gewoon' ambtenaar was hij ook nog trouwambtenaar bij de gemeente Schouwen-Duiveland. En in 2012 verscheen zijn boek Het gaat niet om de vraag. Met 28 verhalen vol sportervaringen en anekdotes. Bij de publicatie vertelde hij waarom dat boek er moest komen: "Ik wilde graag aan kinderen en kleinkinderen kunnen laten zien: dit heb ik al die jaren gedaan en daar ben ik geweest. Want ik was altijd op pad."
Naar aanleiding van het boek werd Joop deze keer zélf geïnterviewd door Omroep Zeeland:
Tien jaar geleden bracht Joop een boek uit over zijn avonturen als sportverslaggever
Voor Omroep Zeeland was Joop inderdaad altijd op pad. Hij schakelde als verslaggever moeiteloos van de ene sport naar de andere: van het Challenger Tennis toernooi in Middelburg naar het Open Darts, naar de wielrenners in de Delta Profronde. Hij presenteerde met hetzelfde gemak het Sport Gala Schouwen-Duiveland en voelde zich als een vis in het water als radioverslaggever tijdens de Omroep Zeeland uitzendingen van de Kustmarathon.
De 'touch' van Joop
In zijn verslagen was altijd de 'touch' van Joop terug te horen. Zoals in een persoonlijk verhaal over hoe hij de Delta Profronde, vroeger beter bekend als de Ronde van Midden-Zeeland, ervoer. Typisch Joop: hij genoot niet alleen van het sportieve wielergeweld om hem heen, maar ook van zijn werk als radioverslaggever. Lees maar:
Apparatuur inbouwen in de persauto voor de uitzending. Antennes op het dak, zender op stand-by. Contact met de regie en het opstijgen van het vliegtuig. Dat zorgt voor de verbindingen tussen auto, motor en studio. Schuilen tegen de miezerige regen onder het afdakje bij Stekeltje, onze mobiele studio met technicus Johnny Soeters. Een mooie radioklus voor de boeg, het is genieten!
Ik ga met prepensioen om alleen nog maar leuke dingen te doen
Joop van der Laan, sportverslaggever
In 2017 werd bij Joop kanker geconstateerd. Hij herstelde en ging in 2018 met prepensioen bij de gemeente Schouwen-Duiveland om 'alleen nog maar leuke dingen te doen'.
Begin 2019 werd er weer een tumor in zijn hals geconstateerd. Na een operatie, 3 chemokuren en 33 bestralingen in Rotterdam kwam Joop er toch weer bovenop. Hij deed dat jaar verslag van de Kustmarathon en de wielerwedstrijd Tacx Pro Classic.

Onbehandelbaar

En toen kwamen de coronamaatregelen en ging de stekker uit de Zeeuwse sport. Joop deed nog verslag vanaf Sportpark Denoek voor een wedstrijd zonder publiek. Een week later, op 10 oktober 2020 was Joops laatste bijdrage op de radio. Bij de wedstrijd Goes-SteDoCo. Daarna werd het stil. Geen Joop van der Laan meer op de zenders van Omroep Zeeland.
Luister hier een compilatie terug van de bijdragen van Joop door de jaren heen:
Compilatie van de radiobijdragen van Joop
December 2020 verslechterde Joops gezondheid weer. En half februari 2021 werd duidelijk dat er opnieuw een tumor zat in de hals. Onbehandelbaar.
Daarna werd het niet stiller in het leven van Joop en zijn vrouw Nathalie. In hun huis in Oosterland ontvingen ze heel veel mensen die afscheid van Joop kwamen nemen. En de lijst met dingen die voor Joop werden georganiseerd is lang.
'Gouden randje'
De Stichting Ambulance Wens Nederland en Boerderij De Molenberg verzorgde een middag met een 'gouden randje' op de golfbaan in Haamstede voor Joop en zijn familie.
Wielerjournalist Jeroen Wielaert kwam langs om persoonlijk zijn boek over Zeeland aan Joop te geven. Oud-voetballer Hans van Breukelen en wielerbondscoach Koos Moerenhout lieten van zich horen. Een vriend van Joop beklom speciaal voor hem de Mont Ventoux en plakte stickers met de afbeelding van Joop op het bord op de top.
En vrienden en oud-collega's van Omroep Zeeland organiseerden een fietstocht ter ere van Joop. Vanuit zijn bed in de woonkamer nam Joop van iedereen afscheid. Het was net een koninklijk defilé zoals dat vroeger op Paleis Soestdijk werd gehouden.
Kijk hier naar de reportage.
Vorig jaar organiseerden vrienden een fietstocht langs de toen al ernstig zieke Joop van der Laan
En toen werd het zaterdag 4 september. De avond van de voetbalinterland Nederland-Montenegro in het PSV-stadion in Eindhoven. PSV-supporter Willem van der Veer was geraakt door een blog die Joop over zijn ziekte had geschreven. Willem regelde dat Joop bij de wedstrijd aanwezig kon zijn. Een complete verrassing.

Louis, Frenkie, Virgil en Memphis

Vanuit zijn bed langs de zijlijn keek Joop, samen met zijn vrouw, drie zonen en een kleinzoon naar de wedstrijd. Nederland won met 4-0, maar dat was niet waar Joop zo blij mee was. De echte vreugde kwam na de wedstrijd. Trainer Louis van Gaal en de spelers Frenkie de Jong, Memphis Depay en Virgil van Dijk kwamen allemaal een praatje maken met de doodzieke sportverslaggever. Met Louis van Gaal haalde Joop herinneringen op aan het trainingskamp van Ajax in 1995, het jaar dat Ajax de wereldbeker won. Joop interviewde Van Gaal destijds in Zoutelande.
Joop van der Laan - Eindhoven
Louis van Gaal maakte na afloop van de wedstrijd een praatje met Joop van der Laan © Joop van der Laan
Joops zoon Bertin vertelde de volgende dag op de radio bij Elsa in Goedemorgen Zeeland dat het een onvergetelijke avond voor zijn vader was. Het shirt dat Joop van Virgil van Dijk kreeg, prijkte de laatste maanden in zijn woonkamer.
Waar niemand rekening mee had gehouden, Joop voorop, was dat Joop aanwezig kon zijn bij de Kustmarathon. Speciaal voor zijn vrienden en familie die in T-shirts liepen ter ere van Joop, was Joop aan het einde van de wandelmarathon 'gewoon' aanwezig om de wandelaars te bedanken. Hoe oud-collega Jan-Jaap Corré Joop opving is hier terug te zien...
Joop kon afgelopen jaar nog aanwezig zijn bij de Kustmarathon, vrienden en familie liepen voor hem mee
Nu is het definitieve einde dan toch gekomen. Joop werd tot het einde liefdevol omringd door zijn vrouw, dochter, drie zoons en kleinkinderen.
De collega's van Omroep Zeeland en heel sportminnend Zeeland gaan Joop missen.