Brieven van Zeeuwse ouderen leggen coronatijd vast voor nageslacht

Zeventigplussers zijn zwaar getroffen door de coronacrisis: geen uitstapjes meer, geen hobbyclubjes en de (klein)kinderen komen veel minder vaak op bezoek dan gewenst. Er wordt ook vooral over ouderen gesproken, maar nauwelijks met ouderen. Om hen toch een stem te geven schreven 70-plussers uit heel Zeeland voor het theaterproject Rimpelingen een brief over hun leven tijdens de pandemie.
Die brieven zijn nu vertaald naar een vertelvoorstelling met muziek. Ook zijn ze overhandigd aan het Zeeuws Archief, dat documenten verzamelt over de coronacrisis en de gevolgen voor Zeeland en de Zeeuwen.
Brieven van Zeeuwse ouderen in coronatijd voor het Zeeuws archief
Componist en musicus Christian Blaha en schrijver en performer Anna de Bruyckere werkten al eerder samen. Tijdens de eerste lockdown van 2020 zochten ze elkaar weer op en ontstond het idee van de brieven en een theaterproject. Er kwamen zo'n honderd brieven binnen van ouderen die hun ervaringen in coronatijd op papier hadden gezet. Alle brieven zijn beantwoord en bij sommigen zijn de theatermakers op bezoek geweest. De verhalen zijn bewerkt tot theaterteksten door Anna de Bruyckere en inspireerden Christian Blaha tot het maken van muziek voor de voorstelling,

Eenzaamheid maar ook hoop

Veel ouderen schreven dat ze eenzaam waren, maar ook dat ze er het beste van probeerden te maken en zich schikten in de beperkingen. De meeste indruk maakten de verhalen van ouderen die afscheid moesten nemen van elkaar op afstand.

Afscheid nemen van je man via een scherm

Eén van de schrijnendste voorbeelden kwam van Janny. Zij moest afscheid nemen van haar man Jaap via een scherm vanuit haar appartement. Ze mocht hem niet aanraken, niet vasthouden in zijn laatste uren.
Theaterproject Rimpelingen: het verhaal van Janny
De muzikale vertelvoorstelling Rimpelingen is dit najaar in de Zeeuwse theaters te zien, zodra er weer publiek mag komen. De voorstelling gaat ook naar verpleeghuizen en zorginstellingen in Zeeland.
Het stuk is nog niet helemaal af maar hieronder een impressie van hoe het eruit gaat zien, met Anna de Bruyckere als verteller en Christian Blaha op piano tijdens de repetities.
Scene uit de voorstelling Rimpelingen