Zo knalde de vliegtuigbom uit Breskens alsnog uit elkaar bij Oostburg

Met een doffe knal explodeerde vanmiddag bij Oostburg de vliegtuigbom die vanmorgen onschadelijk werd gemaakt in Breskens. Dankzij de berg grond die op de bom was aangebracht, kon de 500-ponder niet de vernietiging aanrichten waarvoor hij ooit ontworpen was.
Zo knalde de vliegtuigbom uit Breskens alsnog uit elkaar bij Oostburg
De bom woog 223 kilo, waarvan 100 kilo aan springstof, en zat vol met scherven. Die worden door de explosie in het rond geslingerd, met als doel om zo veel mogelijk schade aan te richten. Maar die scherven bleven nu dus achter in het zand.

Vanmorgen onschadelijk gemaakt

De bom werd in januari tijdens werkzaamheden aan de Haven Westzijde in Breskens gevonden en is vanmorgen onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Daarna werd de bom naar de springlocatie buiten Oostburg gebracht, waar die gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht.
Scherven van de vliegtuigbom die eind januari in Breskens werd gevonden
Een EOD-medewerker laat zien wat er na de ontploffing over is van de vliegtuigbom © Omroep Zeeland
De springlocatie aan de Coxydeweg is nieuw, die is nog maar net aangekocht door de gemeente Sluis. Eerder werden telkens tijdelijke locaties gebruikt, maar de gemeente vond het uit het oogpunt van veiligheid beter om daar een permanente springlocatie voor aan te wijzen.

'Snel van pas'

"Maar toen wisten we nog niet dat hij zó snel van pas zou komen", zegt burgemeester Marga Vermue. "Je ziet dat het een goed besluit is geweest om hiervoor een locatie in te richten."
"Helaas heeft de gemeente Sluis veel ervaring met het vinden en tot ontploffing laten brengen van bommen", vervolgt Vermue. En het is nog niet voorbij, er liggen nog twee bommen bij Nieuwvliet in de grond. Eén is al ontmanteld, de andere nog niet. Binnen nu en enkele weken moet er volgens Vermue duidelijkheid komen over wanneer die geruimd zullen worden.

Gemaakt in 1944

De bom die vandaag werd geruimd is gemaakt in 1944, dat staat op een van de twee ontstekers. In het opschrift is duidelijk 03/44 te lezen, volgens Chris van de EOD staat 44 in dat opschrift voor het jaartal 1944.
De vliegtuigbom die werd gevonden in Breskens is gemaakt in 1944, staat op een van de ontstekers
De vliegtuigbom die werd gevonden in Breskens is gemaakt in 1944, staat op een van de ontstekers © Omroep Zeeland
Waarom de bom niet ontplofte toen hij in de Tweede Wereldoorlog de grond raakte, is niet helemaal duidelijk. De EOD vermoedt dat de bom verkeerd landde: niet op de neus, waar de ontsteking zit, maar 'plat op zijn buik', zoals dat heet. "Maar zeker weten doe je dat nooit."

'Kleine kans dat hij afgaat'

Chris en zijn collega's hebben de bom vanmorgen op de vindplek ontmanteld. Hij is blij dat het goed is verlopen. "Er is altijd een kleine kans dat hij daarbij afgaat. Dan kunnen wij het niet navertellen. Ook het appartementengebouw verderop zou dan aanzienlijke schade oplopen."
De ontmanteling had, letterlijk en figuurlijk, wel nog wat voeten in de aarde. "In dit geval was een van de ontstekers afgebroken, dus konden we niet onze gangbare technieken gebruiken. We hebben uiteindelijk een mobiele watersnijder gebruikt om de ontsteker uit de bom te snijden."

Tot ontploffing gebracht

In het ontstane gat plaatste de EOD een eigen ontsteker en een kleine springlading waarmee de bom vanmiddag alsnog gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. Zo deed de vliegtuigbom die al meer dan 76 jaar in de grond verborgen zat in Breskens alsnog waar hij ooit voor was gemaakt: ontploffen.