Mogelijk meer ronddwalende slangen in Middelburg, vijf mensen zeggen huisdier kwijt te zijn

Het zou zomaar kunnen dat er meer slangen rondkruipen in Middelburg. Dat vermoeden heeft Stichting Dierenwelzijn Walcheren, de vrijwilligersorganisatie die woensdag de slang ophaalde die Maria Sturm uit Middelburg in haar bed vond.
De eigenaar van de slang meldde zich gisteren bij Stichting Dierenwelzijn Walcheren, maar vervolgens klopten er nog vier mensen bij de stichting aan, die zeggen hun rattenslang kwijt te zijn. "Dat is best verontrustend voor iedereen die niet net zoals de mevrouw geconfronteerd wil worden met een slang in huis. Een kleine troost is dat deze soort slangen ongevaarlijk is", schrijft de stichting op Facebook.
Het gaat om een rode rattenslang. De slang is een jaar oud en 70 centimeter groot. Het dier kan uiteindelijk 1,50 tot 1,80 meter groot worden. Het is niet gevaarlijk voor mensen. "Ze bijten niet. Wurgen wel, maar geen mensen, daar zijn ze te klein voor."
Volgens de stichting is een rattenslag een meester in het ontsnappen en kan door het kleinste kiertje uit zijn terrarium glippen. Daarom worden er wat tips gegeven voor mensen die slangen houden: zorg voor een ruim terrarium, controleer of het terrarium is afgesloten en plaats voor de zekerheid extra slotjes. Daarnaast vraagt de stichting vermissingen te melden bij Amivedi én elke dag de slangen te tellen en foto's te maken van het unieke patroon.

Slang weer thuis bij eigenaar

Dat laatste deed de eigenaar van de slang die woensdag gevonden werd ook. "Ik herkende hem meteen aan zijn patroon." De eigenaar, die anoniem wil blijven, heeft zijn slang vanochtend opgehaald in dierenopvang De Mikke. Hij heeft geleerd van de ontsnapping. "We zijn veel oplettender."
De slang die Maria Sturm in haar bed vond
De slang die Maria Sturm in haar bed vond © Maria Sturm
Sturm is nog niet helemaal van de schrik bekomen, nadat ze woensdagavond de slang in haar bed vond. "Het leek alsof het een spiertje was dat tintelde. Dat werd steeds erger. Opeens zag ik iets bewegen in m'n ooghoek en drong het tot me door: dit is een slang." Ze gilde en sprong meteen uit bed. "Ik denk dat ik voorlopig de komende maanden elke nacht eerst alle kussens optil."