Marty trapt en verspreidt zaad voor het klimaat

Marty Fieret uit Terneuzen maakte vandaag geen lawaai om alarm te slaan over de staat van het klimaat, maar liet zijn benen spreken. Hij fietste 250 kilometer door Zeeuws-Vlaanderen en liet daarbij een spoor van bloemenzaad achter.
Marty fietst voor het klimaatalarm
Door het hele land waren vandaag klimaatalarmbijeenkomsten. In Zeeland kwamen mensen bij elkaar in Hoek en in Middelburg om met lawaai aandacht te vragen voor de problemen met het klimaat. Marty Fieret deed op verzoek van de organisatie in Hoek waar hij goed in was: fietsen. "We hebben één van onze twee auto's weggedaan. Ik fiets iedere dag heen en weer naar mijn werk. Goed voor mijn lichaam, en goed voor het milieu", zegt Fieret, "En vandaag plant ik op verschillende plekken ook nog bloemenzaad."
Wanneer Fieret bij de replica van de Eiffeltoren buiten IJzendijke aankomt heeft het zaaien van de bloemen een persoonlijk tintje: "Mijn opa en oma woonden in IJzendijke. Ze zijn er nu niet, maar deze bloemen zijn voor hen. Hopelijk worden de kinderen van hun kleinkinderen niet het slachtoffer van de achteruitgang van het klimaat.
Klimaatfietser
Marty plant bloemenzaad bij IJzendijke © Omroep Zeeland
Uiteindelijk wordt Fieret in Hoek als een held ontvangen door een twintigtal klimaatalarmisten. Met trommels, gejoel , een bos bloemen en een t-shirt wordt hij bedankt voor zijn inzet. Een beetje verlegen loopt hij met zijn fiets aan de hand weg.
Klimaatfietser
Marty wordt bedankt voor zijn inzet © Omroep Zeeland
Ook in Middelburg werd vandaag met lawaai stilgestaan bij de toestand van het klimaat. Zo'n honderd bezorgde mensen lieten op de Markt van zich horen. Daarnaast klonken op verschillende plekken in Zeeland kerkklokken als alarmbellen.