Leerlingen Scheldemond gaan vijf jaar lang koolmezen observeren

Leerlingen van het Scheldemond College in Vlissingen hingen gisteren twintig vogelhuisjes voor koolmezen op bij Buitenplaats Zeeduin bij Oostkapelle. In enkele kastjes komen camera's, waarmee scholieren informatie krijgen over het gedrag van de vogel. Dit wordt later gebruikt voor landelijk onderzoek.
Later worden er camera's in gehangen om de koolmezen te onderzoeken
Initiatiefnemer voor de vogelhuisjes is Vogelwerkgroep Walcheren. De groep is maar wat blij met de hulp die de vijf scholieren bieden. Vol enthousiasme worden over de hele buitenplaats de kasten opgehangen.
Het ophangen van de nestkastjes is onderdeel van de les voor Vakhavo Techniek. De leerlingen leren niet alleen op een goede manier een vogelhuis ophangen, maar gaan in de toekomst de nieuwe bewoners ook bestuderen. Alle informatie wordt geleverd aan Sovon Vogelonderzoek. Deze landelijke vereniging gebruikt dit ten behoeve van beheer, beleid en wetenschap.

Eikenprocessierups

Ook de landeigenaar van Buitenplaats Zeeduin is maar wat blij met de nieuwe kastjes. Er wonen al flink wat koolmezen op zijn terrein, maar dat aantal mag nog flink groeien. Zeker met de steeds meer oprukkende eikenprocessierups. De koolmees is een natuurlijk verdelger van de rups en omdat het landgoed vol staat met eiken, kan een grote populatie tegenstand bieden.
De samenwerking tussen Vogelwerkgroep Walcheren, Buitenplaats Zeeduin en het Scheldemond College is een langdurig project waar de school zich vijf jaar bij heeft aangesloten. Binnenkort start de school met het maken van kastjes rond het schoolgebouw in Vlissingen. De leerlingen willen weten hoe de vogel zich ontwikkelt in stedelijk gebied.
Mezenonderzoek
Leerlingen van het Scheldemond College hangen de vogelhuisjes op © Omroep Zeeland