Op de foto met twee neuzen: het kan nu in Terneuzen

Wie over het Stadhuisplein in Terneuzen loopt, ziet ze al van een afstand: de letters T, E en R, met daarnaast twee neuzen. Sommige Terneuzenaren hoopten dat het een vroege 1 aprilgrap was, maar die hoop is vervlogen. De letters én de neuzen zijn vandaag op het plein geplaatst.
Terneuzen
De letters met de neuzen op het Stadhuisplein. © Jan Vinke
In de gemeente bleken niet alle neuzen dezelfde kant op te staan, want er was kritiek op het kunstwerk. De PvdA en PVV stonden niet bepaald te juichen en stelden 'een referendum light' voor.
Voorzitter van de wijkraad Joan Meijer trok zich niets van de kritiek aan. "Dat gaat hun competentie te boven. Wat kan de politiek nu vinden van kunst? Het is een initiatief van de burgers. Een uitingsvorm van het leven, dat kan ontroeren door schoonheid, op welke manier dan ook", zei hij begin dit jaar.
Het plaatsen van de letters en de neuzen.
Het plaatsen van de letters en de neuzen. © Jan Vinke
Eind vorig jaar presenteerde de wijkraad het kunstwerk. Bedoeling is dat Terneuzen zo op een positieve manier en met een knipoog onder de aandacht komt. Op de Facebookpagina van Omroep Zeeland werd met een glimlach maar ook met ongeloof gereageerd op de plannen. "Mis de mondkapjes voor de neuzen", zegt de een. Een ander zegt: "Met die fontein in de buurt worden het nog loopneuzen."
Het plaatsen van de neuzen in Terneuzen
Het plaatsen van de neuzen in Terneuzen © twitter.com/newsfrits
Ondertussen hebben Zeeuwen ook nog wel ideeën voor andere plaatsnamen voor kunstwerken waarbij een symbool een deel van de plaatsnamen kan vervangen: zoals Gapinge, Koewacht, Lewedorp, Kattendijke, Krabbendijke en Boerenhol.