Onderzoekers komen met oplossingen voor onderwatergeluid scheepvaart

Geluidsoverlast onder water kan flink minder als schepen langzamer varen en als ze beter worden ontworpen. Dat is door onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO onderzocht in opdracht van de Belgische overheid. Voor marien leven, van garnaal tot walvis, zou dit volgens de onderzoekers een wereld van verschil betekenen. Volgens de studie worden naar schatting 150 diersoorten bedreigd door geluidsoverlast door schepen.
Uitstoot zeeschepen
Containerreus op de Westerschelde © Omroep Zeeland
Hinder van onderwatergeluid associëren veel mensen met zeezoogdieren, zoals dolfijnen en walvissen. Daar is ook het meeste onderzoek naar gedaan. Aangezien ze afhankelijk zijn van geluid voor het vinden van hun prooi, via echolocatie, vinden ze door het onderwaterlawaai minder voedsel. Ook hebben ze moeite met communicatie. Ze moeten de 'zang' waarmee ze met soortgenoten communiceren aanpassen om over het geluid van de schepen uit te komen.

Alle soorten hebben er last van

Maar volgens de onderzoekers hebben niet alleen de zeezoogdieren er last van, er zijn op alle soorten van marien leven negatieve effecten waargenomen. Ongewervelden zoals mosselen hebben onder andere een lagere groeisnelheid, een hoger metabolisme, een hoger zuurstofverbruik en meer DNA-schade. Vissen vertonen verstoorde eetpatronen, vormen kleinere scholen en hebben minder nakomelingen.
De door TNO voorgestelde maatregelen zouden helpen om het geluidsniveau terug te dringen. Het gaat onder meer om een beter ontwerp van de romp en het verminderen van de weerstand door een beter onderhoud van de scheepsromp en scheepsschroef. Maar deze maatregelen hebben ook andere voordelen. Zo zouden ze ook het energieverbruik en luchtvervuiling van de schepen verminderen.

Voortrekkersrol

België hoopt dat dit nieuwe onderzoek leidt tot nieuwe internationale regels voor de scheepvaart. Onze zuiderburen willen hierbij een voortrekkersrol spelen, zei de Belgische minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne gisteren bij de online presentatie van de onderzoeksresultaten. "Geluidsvervuiling vormt na luchtvervuiling de grootste bedreiging voor mens en dier", zei hij vanmorgen in Zeeland wordt wakker.
Minister Van Quickenborne over onderzoek naar minder geluid onder water