Vieze stinkvis eten voor het goede doel: 'Je ruikt echt een rioollucht'

Het Thoolse restaurant 't Packhuys genoot gisteravond de twijfelachtige eer om als eerste een blikje Surströmming te openen, voor het goede doel. Wie het niet kent; dat is zure haring, maar dan gefermenteerd. Het stinkt enorm en filmpjes op internet van mensen die het, veelal kokhalzend, opeten zijn een ware rage.
Surströmming is een traditioneel Zweeds gerecht dat bestaat uit gefermenteerde oostzeeharing
Surströmming is een traditioneel Zweeds gerecht dat bestaat uit gefermenteerde oostzeeharing © Lapplaender
Negen Thoolse restaurants gaan de uitdaging aan het Surströmming eten zo lang mogelijk uit te stellen. Ze kregen de opdracht om sponsoren te zoeken voor de goede-doelen stichting StaVoord6huis, dat een vakantiewoning wil realiseren op chaletpark Krabbenkreek in Sint-Annaland voor mensen met een slechte levensverwachting.

De klos

Twee keer per week wordt gekeken welk bedrijf onderaan bungelt - en dat bedrijf is dan de klos, Stefanie Rijnberg en Ralf Smits van 't Pakhuys waren gisteravond als eersten aan de beurt. En ze hebben de ochtend erna de vieze smaak nog altijd in de mond, vertelden ze vanmorgen in het radioprogramma Zeeland wordt wakker.
"Het is echt niet goed!", zegt Rijnberg. "Je verwacht een soort vislucht, maar als je het blikje openmaakt dan is het niet de geur van vis die je ruikt, maar een soort rioollucht...", vult Smits aan. Ze moeten er allebei nog een beetje van bijkomen. Ze gaan nu heel hard hun best doen om zaterdag niet opnieuw onderaan te eindigen.
Stefanie Rijnberg en Ralf Smits over vieze vis eten voor het goede doel