Negen verdachten drugssmokkel Vlissingse haven (voorlopig) op vrije voeten

Negen verdachten in de zaak Operatie Portunus mogen hun zaak thuis in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechter in Breda vandaag besloten. De mannen worden verdacht van het invoeren van drugs in de Vlissingse haven, geld witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit.
Portunus, inval bij woning in Wolphaartsdijk op 1 juli
Op 1 juli viel de politie op verschillende plekken binnen. © HV Zeeland
De verdachten moeten zich wel wekelijks melden bij de politie, ze mogen onderling geen contact hebben en ze moeten hun reisdocumenten inleveren. Ook moeten ze de nog komende zittingen verplicht bijwonen. Eén verdachte blijft nog wel vastzitten, maar dat is voor een andere drugszaak.

Lang wachten

Sommige verdachten hebben al negen maanden in voorarrest gezeten. Het is heel goed mogelijk dat de inhoudelijke behandeling pas in 2022 kan beginnen. Daarom besloot de rechter dat de negen mannen de gevangenis, in ieder geval voorlopig, mogen verlaten.

Bekentenis

Eén van de verdachten, een 28-jarige man uit Vlissingen heeft bekend. De advocaat vroeg de rechter om een schorsing van zijn voorlopige hechtenis: hij kan zijn huis niet meer betalen en heeft zicht op werk. Daarnaast wil hij graag naar de kerk, zo gaf hij zelf aan, voor een schuldbelijdenis.
Ook de advocaten van de andere verdachten vroegen om voorlopige vrijlating. Er werd ruim de tijd genomen om de rechtbank te overtuigen met verschillende redenen. Zo wilde één van de verdachten naar huis omdat zijn moeder leukemie heeft, een ander gaf aan dat zijn vrouw de zorg voor de kinderen niet meer alleen aankan. Verder hebben bijna alle verdachten financiële problemen

Verplicht aanwezig

De rechter ging na beraad mee in de verzoeken om vrijlating. Niet vanwege de persoonlijke belangen van de verdachten, maar vanwege de lengte van het voorarrest tot nu toe. Op 29 juni is er opnieuw een voorbereidende zitting in deze zaak. Alle verdachten moeten daar dus bij aanwezig zijn.