Riannes schaap stierf door gevoerde appels: 'Het was m'n lievelingsschaap'

De schapen zijn als haar huisdieren. Ze heeft er vier. Of beter gezegd: ze had er vier. Eén van de schapen van Rianne Wisse uit Ritthem stierf deze week nadat ze door een onbekende gevoerd was. "Terwijl er een niet voeren-bordje aan de omheining hing. En nu ben ik m'n schaap kwijt."
Riannes schaap stierf aan gevoerde appels: 'Er hing nog wel een niet voeren-bordje'
"We zagen al wekenlang dat er appels en brood werd gevoerd. Dus toen hebben we een papiertje opgehangen met 'Niet voeren', maar dat hielp niet." De appels bleven komen en dat werd het schaap genaamd Moeders fataal.
Ik ben mijn leukste schaap kwijtgeraakt aan een paar appels.
Rianne Wisse
Wisse: "Woensdag kreeg ze spiertrillingen. Ik heb gelijk de dierenarts gebeld, maar voordat die er was, was ze al overleden." De dierenarts had geen twijfels over de doodsoorzaak: schapen kunnen de hoeveelheid suiker van appels niet goed verteren.
Iets wat Wisse tot deze week ook niet wist: "Ik snap echt wel dat dit goed bedoeld was, maar de schapen komen niets tekort. Ik ben nu gewoon mijn leukste schaap kwijtgeraakt aan een paar appels." En dat niet alleen: de drie lammetjes van Moeders zitten zonder moeder.
Het schaap Moeders overleed nadat ze was gevoerd door mensen.
De lammetjes bij hun stervend moederschaap. © Rianne Wisse
"Met twee komt het wel goed, die geef ik de fles", vertelt Wisse. "De derde wil nog steeds niet drinken. De fles krijgen zijn ze niet gewend. Ik moet ze ook iedere keer vangen in de wei. Het is gewoon waardeloos."

'Voer geen dieren die niet van jou zijn'

Haar verhaal op Facebook is inmiddels meer dan duizend keer gedeeld. Toch kon dat én het bordje 'niet voeren' niet voorkomen dat er donderdag weer iemand bij de wei stopte en een zak brood over het hek kieperde. "Ik kan je wel vertellen: die doet dat nooit meer. Het stoom kwam uit m'n oren", vertelt Wisse.
Wisse hoopt dat iedereen haar waarschuwing in z'n oren knoopt. Haar boodschap is duidelijk: "Voer geen dieren die niet van jou zijn. Aaien is prima, maar niet voeren."
Rianne Wisse met haar lammetjes
Rianne Wisse met haar schapen © Omroep Zeeland