Explosievenonderzoek: Oude luchtfoto's van bouwterrein Essenvelt laten tientallen kraters zien

De gemeente Middelburg is opnieuw een bodemonderzoek gestart op de bouwplaats van de nieuwe wijk Essenvelt. Vorig jaar is op vier meter diepte naar overgebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gezocht. Nu wordt gezocht op tien meter diepte, voor de heipalen de grond ingaan.
Dit apparaat zoekt naar bommen in de grond in Middelburg
Bommen van de geallieerden die tijdens de oorlog bedoeld waren voor het toenmalige vliegveld van Vlissingen, op de plek van de huidige wijk Westerzicht, kwamen ook in nabijgelegen weilanden terecht. Het vliegveld was tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers.

Luchtfoto's na een bombardement

Veel van de bommen kunnen nog in de weilanden liggen en daar wordt nu de woonwijk Essenvelt gebouwd. "Wij weten dat er hier bommen liggen of lagen omdat de geallieerden luchtfoto's maakten na een bombardement om te kijken of het doelwit geraakt was", vertelt Jacco de Graaf van het explosieven adviesbureau.
Een luchtfoto uit de Tweede Wereldoorlog laat kraters zien in Essenvelt na bombardement.
Een luchtfoto laat kraters zien van bombardementen. © Omroep Zeeland
De Graaf pakt er een grote geplastificeerde zwart-witfoto bij. "Zie je al die putjes in het weiland op de foto? Dat zijn allemaal kraters waar bommen zijn gevallen."

Gespecialiseerde explosieven zoekers

Voordat er op een aankomende bouwplaats werkzaamheden plaatsvinden doet een explosieven adviesbureau eerst onderzoek naar de geschiedenis van zo'n plek. "In principe gebeurt dit altijd en bij iedere bouwplaats waar gebouwd gaat worden. Voordat we met zo'n bodemonderzoek beginnen, gaan we altijd op zoek naar oude luchtfoto's. Zoals je op de foto van Essenvelt ziet, is een bodemonderzoek hier wel echt nodig", zegt De Graaf.
Jacco de Graaf en Bas Koole op het bouwterrein van Essenvelt.
Jacco de Graaf en Bas Koole op het bouwterrein van Essenvelt. © Omroep Zeeland
Een kwart van het bouwterrein Essenvelt aan de Oude Vlissingseweg staat daarom vol met stokjes, die met een afstand van ongeveer twee meter in de grond geboord zijn. "Door het plaatsen van die stokjes kan de bodemonderzoeker die op de machine zit, zien waar de sonde de grond in is gegaan", vertelt Bas Koole, projectleider Essenvelt vanuit de gemeente Middelburg.
Je zou met het heien voor de fundering van de huizen toch maar op een bom stuiten, met alle gevolgen van dien."
Projectleider Bas Koole
De sonde gaat voor dit onderzoek tientallen keren op een dag, en in totaal wel duizenden keren, tien meter de grond in en weer uit. Onder de grond gaat de sensor van de sonde aan om in een straal van twee meter te zien of er explosieven liggen. "We vinden zo'n onderzoek heel belangrijk", vertelt Koole. "Je zal met het heien voor de fundering van de huizen toch maar op een bom stuiten..."

Over twee maanden bouwen

"Het duurt nog wel eventjes voordat we heel Essenvelt gehad hebben, maar we hebben tot nu toe nog geen explosief gevonden", zegt Koole, terwijl hij naar de grote bouwplaats kijkt. Als dat wel gebeurt wordt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld.
Koole: "De gemeente hoopt dat het bodemonderzoek over ongeveer twee maanden is afgerond. Bedoeling is dat de eerste bewoners in 2023 hun huizen in kunnen."