Op Banjaardstrand wordt strand opgehoogd voor de strandkotjes

Frank van Halst is begonnen met het ophogen van het strand onder de duinen van het Banjaardstrand bij Kamperland. "Dat moet wel, anders kan ik daar mijn 200 strandkotjes niet neerzetten voor 13 mei. En dat wil ik toch wel erg graag", zegt de man van de strandexploitatie Banjaardstrand.
Strandexploitatie Banjaardstrand mag van Rijkswaterstaat het strand ophogen om er strandkotjes op te bouwen
Het is een elk jaar terugkerend gebeuren op het Banjaardstrand: door de najaars- en winterstormen worden grote stukken strand weggeslagen waardoor Van Halst zijn strandkotjes niet meer kan opbouwen. "Normaal spuit Rijkswaterstaat zand op, maar dat doet ze maar eens in de vijf jaar. Dit strand is pas in oktober aan de beurt, daar kan ik dus niet op wachten."

'Fiftyfifty met de gemeente'

In goed overleg met Rijkswaterstaat mag Van Halst met twee tractoren met keepwagens en twee bulldozers zand bij laag water weghalen en dat onderaan de duinen storten, als een nieuw strand. Daar doen de wagens twee weken over. "De kosten, twintigduizend euro, delen we fiftyfifty met de gemeente Noord-Beveland. Die heeft er economisch ook baat bij als er hier weer toeristen op het strand zitten."
Van Halst zegt wel te duimen dat nu door hoog water door een storm niet al het net aangebrachte zand wegspoelt. "Dan is alle moeite voor niks geweest."