Opnieuw jaar cel geëist voor bedreigingen bij paasvuur

Tegen een 63-jarige man uit Rilland die in april 2018 op brandweerlieden zou zijn ingereden bij een paasvuur, is in hoger beroep een jaar cel geëist waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De man werd in 2019 vrijgesproken door de rechtbank in Middelburg, waarop het Openbaar Ministerie in hoger beroep ging.
Vreugdevuur Krabbendijke 2016
Vreugdevuur © Omroep Zeeland
De rechtbank in Middelburg oordeelde destijds dat er onvoldoende bewijs was dat de man uit Rilland op de brandweermannen was ingereden of ze had bedreigd. "De verklaringen over het incident, de snelheid van het voertuig, de afstand tot de brandweermannen en zelfs over de rijrichting lopen ver uiteen", aldus de rechter. Het OM had een jaar cel geëist voor poging tot zware mishandeling.

Paasvuur

In april 2019 was er bij Rilland een groot paasvuur. De politie kwam op de rook af en schakelde de brandweer in. Tussen de omstanders en de brandweer ontstond onenigheid.

De verdachte heeft een slechte relatie met politie en brandweer. De man is al jaren boos op de overheid omdat ze hem zouden tegenwerken bij zijn veehouderij en vanwege eerdere veroordelingen. Volgens de rechtbank zou de 'slechte voorgeschiedenis met de hulpverleners zowel zijn eigen verklaring als die van de brandweermensen mogelijk hebben beïnvloed'.
Het gerechtshof in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.