Extinction Rebellion in Middelburg wil op 'een vriendelijke manier' bloemetjes uitdelen

Wie op Extinction Rebellion googelt komt artikelen tegen over aanhoudingen, mensen vastgeketend aan hekken van een fabriek, actievoerders die een kantoor bezetten... In verhouding tot al deze acties was die van vandaag in Middelburg opvallend vredelievend.
Eerste Zeeuwse actie van de Extinction Rebbellion
Want van blokkeringen of handboeien was vanmiddag in de Lange Delft volgens de organisatoren geen sprake, de groep deelde plantjes en zakjes met bloemzaad uit aan voorbijgangers.
"Door de coronaregels worden mensen steeds bozer om dit soort acties", verklaart Mario Montenegro van de actiegroep. "Met andere woorden: mensen zijn gedoe zat." En dus probeert Extinction Rebellion z'n boodschap op een vriendelijke manier over te brengen.
Extinction Rebellion
Mario Montenegro van Extinction Rebellion © Omroep Zeeland
Montenegro: "We maken ons zorgen over de biodiversiteit, en dan met name als het gaat om de bijen. Er zijn steeds minder inheemse planten in ons land, maar steeds meer tuinen met tegels." En dat is niet goed voor de bij, zegt Montenegro.
De groep heeft vanmiddag honderd plantjes en honderd zakjes met zaad uitgedeeld. Die laatste zijn per zakje goed voor twee vierkante meter aan ingezaaide tuin. Montenegro: "Met honing en stuifmeel, goed eten voor hommels en bijen."

Meer acties

Deze actie was één van de eerste van Extinction Rebbelion in Zeeland. De actiegroep wil de komende tijd meer acties gaan ondernemen in de provincie.
Extinction Rebellion
Gratis plantjes voor voorbijgangers © Omroep Zeeland