'Pas bij de stem van de burgemeester ging er een lampje branden'

"Ik had dit echt helemaal niet verwacht. Een kwartier geleden zei ik nog tegen m'n vrouw dat vandaag de lintjesregen is, maar ik had absoluut niet door dat ik er ook eentje zou krijgen." Leo Francke uit Oostkapelle is sinds vanmiddag Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg dat lintje onder andere door zijn inzet voor de Motorcross in Zeeland.
Leo Francke wordt verrast door de burgemeester
"Ik werkte vandaag thuis. Ineens ging de deurbel en herkende ik de stem van de burgemeester. Pas op dat moment ging er een lampje branden", vertelt Francke. Uit handen van burgemeester Rob van der Zwaag kreeg Leo het lintje uitgereikt.
Zijn buurman Johan Noordhoek heeft hem aangemeld: "Ik kon niet geloven dat hij nog nooit een lintje heeft gekregen. We zitten samen in de Oranjevereniging en hij is daar van grote waarde. Hij had er al lang één moeten hebben", legt hij lachend uit.
Sportieve organisator
Volgens zijn buurman heeft Francke het lintje dan ook ruimschoots verdiend. Hij is niet alleen actief bij de Oranjevereniging, ook op sportief vlak is Francke vaak van de partij. Zo is hij van grote betekenis voor de motorcross in Zeeland als medeorganisator van de Motorcross Aagtekerke en de Strandcross Zoutelande van MC de Pekelinge. Voor hardlopers organiseert hij de Aagtekerkerun en voetballers ondersteunt hij als speaker.
Zijn familie en vrienden wisten het lintje goed geheim te houden: "Ik had nooit verwacht dat ik dit niet door zou hebben. Ik heb echt niets gemerkt", vertelt Francke. "Ik moet er nog even aan wennen dat ik nu een lintje op m'n borst gespeld heb, maar ik vind het heel leuk!"
Burgemeester Rob van der Zwaag overhandigde het lintje aan Leo Francke
Burgemeester Rob van der Zwaag overhandigde het lintje aan Leo Francke © Corrado Francke