Jongeren vertellen oorlogsverhaal in de bunkers bij Dishoek

Gesprekken met ouderen en hun verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn het uitgangspunt voor de korte film 'Vergeet mij niet', die de jongeren van de jeugdtheaterschool Zeeland hebben gemaakt. De film speelt zich af in de duinen bij Dishoek. Daar lagen de Duitsers en een paar kilometer verderop woonde de Vlissingse melkboer Poppe met zijn gezin. Hij zat in het verzet.
Jongeren vertellen oorlogsverhaal in de bunkers bij Dishoek
De jeugdtheaterschool doet al een aantal jaar mee met de landelijke theatermanifestatie. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur spelen theatermakers en artiesten in heel Nederland gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Voorgaande jaren waren dat vooral voorstellingen op locatie. Vanwege corona kiezen veel theatermakers dit jaar voor een andere vorm. De jeugdtheaterschool Zeeland koos voor een korte film.
Het gevoel dat je je kind kwijt raakt, dat lijkt me wel heel eng
Doris Schillings - jeugdtheaterschool Zeeland
Jongerenvoorstellingen vormen een belangrijk onderdeel van Theater Na de Dam. Zij verzamelen door middel van gesprekken de herinneringen van oude mensen in hun omgeving en zorgen daarmee dat de geschiedenis van Zeeuwse oorlogsverhalen levend blijft.

Verzetsheld Poppe

Het verhaal van verzetsheld Poppe maakte indruk op de jongeren van de theaterschool. Met zijn gezin van acht kinderen moest hij aan het einde van de oorlog vluchten voor de bommen in Vlissingen. Onderweg raakte het gezin één van de kinderen kwijt. Dat moet een heel eng gevoel zijn geweest zeggen de spelers van de theaterschool. Gelukkig werd het jongetje teruggevonden en bleef iedereen ongedeerd.
De scene over hoe melkboer Poppe in het verzet belandt kun je hier zien. Hij is opgenomen in één van de bunkers bij Dishoek.
theater na de dam 2021
De korte film 'Vergeet mij niet' is op 4 mei te zien na de dodenherdenking via de website van Theater Na de Dam.