Non-food kramen weer op de markt en spontaan een winkel binnen, 'Het is een feestdag!'

"Het is een feestdag vandaag. We zijn zo blij dat we de mensen weer kunnen ontvangen!" Klanten mogen vanaf vandaag weer zonder afspraak winkels bezoeken en ook non-food marktkramen kunnen de markt weer op.
Patrick Krant
Marktkoopman Patrick Krant mag na vijf maanden zijn stoffen weer verkopen © Omroep Zeeland
Marktkoopman Patrick Krant heeft een kraam met stoffen. Vandaag staat hij op de markt in Terneuzen. Vijf maanden lang mocht hij zijn stoffen niet op de markt verkopen. "Het is geweldig dat ik hier na al die maanden weer mag staan."
De afgelopen maanden deed hij klusjes aan zijn verkoopwagen, kreeg zijn auto een beurt en haalde hij de zomerstoffen op. "Ik ben er dus helemaal klaar voor om weer aan de slag te gaan. Vijf maanden niks doen met doorlopende kosten is heel zuur."

'Belachelijk dat wij niet mochten werken'

Krant kon maar moeilijk begrijpen dat zijn collega's die etenswaren verkopen, wel op de markt mochten staan: "Het is belachelijk dat wij niet mochten werken. We staan buiten, de markten gingen gewoon door, alleen wij mochten niets doen. Hier in Terneuzen staan maar twee non-foodkramen. De rest mocht allemaal door en wij moesten stoppen."
Winkels open, Omoda
De Omoda in Terneuzen verwelkomt klanten met een boog ballonnen. © Omroep Zeeland
Winkeliers zijn op hun beurt blij dat de winkels weer zonder afspraak open mogen. "Er is veel meer 'loop' in de winkel, je kunt het goed merken", zegt de eigenaar van een Terneuzense cadeauwinkel. "Mensen kopen ook meer."
"Wij moeten het echt hebben van de impulsaankopen en feestjes", verduidelijkt hij. Maar ja: feestjes zijn er niet en een impulsaankoop is lastig als je vier uur vooraf een winkelafspraak moet maken. "We zijn dus heel blij dat we weer open mogen."

'Klanten voelen zich minder bezwaard'

De eigenaresse van een kledingwinkel in Terneuzen merkt dat klanten zich minder bezwaard voelen om binnen te stappen: "Ze voelen zich vrijer om even rond te neuzen en iets te passen. De terrassen zijn nu open, dus dan moet je er op dat terras natuurlijk ook goed uit zien!"
Eigenaar cadeauwinkel
Deze eigenaar van een cadeauwinkel in Terneuzen hoopt op meer impulsaankopen © Omroep Zeeland
Een klant in de kledingwinkel onderstreept dit: "Ik vond het winkelen op afspraak niets. Je moet er dan per se op tijd zijn en krijgt maar beperkt de tijd om rond te kijken. Nu zo zonder afspraak heb je een veel vrijer gevoel."
Een schoenenliefhebber herkent dat haastgevoel, toch zag ze ook de voordelen van winkelen op afspraak: "Het was lekker rustig, dat was fijn. Nu gaat het waarschijnlijk drukker worden."

Veel eerder gemoeten

Verderop stapt een man net met een handknijper een winkel uit. "De winkels hadden al veel eerder open gemoeten", vindt hij. Hij is opgelucht: Nu kan ik weer overal gaan en staan waar ik wil. Zo naar binnen, zonder afspraak!"