Cadzand verliest Blauwe Vlag door te groot aantal bacteriën in zwemwater

Op het strand bij strandpaviljoen Caricole in Cadzand wappert dit jaar geen Blauwe Vlag, Cadzand verliest de vlag omdat er te hoge concentraties van twee soorten bacteriën in het water zijn gevonden. De overige Zeeuwse stranden houden hun vlag. De jachthaven van Stavenisse krijgt voor het eerst een Blauwe Vlag.
Het strand bij Cadzand
Het strand bij Cadzand © Gelein Jansen
In Stavenisse wordt dan ook een klein feestje gevierd. Om 11.00 uur wordt de Blauwe Vlag gehesen met een kleine coronaproof ceremonie. "We doen onze uiterste best om de haven zo plezant mogelijk te maken
en dan is het belangrijk dat je haven mooi schoon is", zegt de havenmeester Wilbert van den Berge.

Papier en plastic

Volgens Van den Berge hoefde er niet veel aan gedaan te worden om aan de richtlijnen te voldoen. "Voor 90 à 95 procent was alles al in orde, dus we hebben niet veel moeite hoeven doen om eraan te voldoen. Zo moesten we naast de container voor restafval ook afvalcontainers voor papier en plastic aanbieden, bijvoorbeeld."
De feeststemming zit er iets minder bij strandpaviljoen Caricole in Cadzand. Ook wethouder Peter Ploegaert van de gemeente Sluis baalt dat de er te hoge concentraties van bacteriën zijn gevonden. "Het is heel erg jammer dat dit gebeurt op een onderdeel waar je zelf geen invloed op hebt, de waterkwaliteit."

Zwemwater 'goed'

Het is overigens niet zo dat het ongezond is om te zwemmen bij Cadzand, zegt een woordvoerder van de organisatie van de Blauwe Vlag. Het zwemwater heeft de kwalificatie 'goed' gekregen. Voor een Blauwe Vlag moet het water het stempel 'uitstekend' krijgen. Omdat de zee bij Cadzand bij metingen vorig jaar en dit jaar te hoge hoeveelheden bacteriën bevatte en het gemiddelde over vier jaar telt, lukt dat niet.
Een paar kilometer noordwaarts bij Breskens en Nieuwvliet is het zwemwater wel 'uitstekend'. Hoe dat komt? "Het is niet bewezen", zegt de woordvoerder, "Maar langs de hele Nederlandse kust zien we dat plaatsen die iets ten noorden van een kanaal of een riviermonding liggen slechter scoren met zwemkwaliteit. Dat is in Cadzand zo, maar ook bijvoorbeeld in Hoek van Holland en Katwijk."

'Niet dramatisch slecht'

"In Cadzand was het kantje boord, de waterkwaliteit is niet dramatisch slecht", zegt de woordvoerder. De beoordeling vindt plaats op basis van het gemiddelde over vier jaar. "Het is goed mogelijk dat Cadzand volgend jaar beter scoort en de vlag weer terug heeft." Om de kwaliteit van het water vast te stellen, worden eens in de vier weken monsters genomen. Voor alle stranden zijn de resultaten terug te zien op de site zwemwater.nl.
Ploegaert vermoedt dat het een kwestie van pech was. "Op moment dat de metingen gedaan werden, waren de waarden nét te hoog. Als je het nu meet is dat misschien weer anders. Ik vermoed dat die metingen gedaan werden op mooie warme dagen en dan heb je meer bacteriën."

Vijftig landen

De Blauwe Vlaggen worden in vijftig landen uitgedeeld aan stranden en jachthavens die voldoen aan eisen op het gebied van hygiëne, veiligheid en milieu. De vlaggen worden als groot voordeel gezien bij het promoten van een strand als toeristische bestemming.
Toch denkt Ploegaert niet dat het verlies van de Blauwe Vlag leidt tot minder toeristen. "Het is net zoals bij de keurmerken op producten die je koopt. Sommige mensen letten heel erg op die keurmerken, maar de meeste mensen letten daar iets minder op. Maar als je het koopt geeft zo'n keurmerk wél een veilig gevoel."