Huisarts in Middelburg meldt overgebleven coronavaccins aan op website

Huisartsenpraktijk J.C. Ponten in Middelburg biedt coronavaccins aan die anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Mensen die graag gevaccineerd worden, maar nog niet aan de beurt zijn, kunnen alvast geholpen worden zodra de praktijk vaccins over heeft.
Vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin
Vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin © ANP
Op dit moment heeft de praktijk nog geen teveel aan vaccins, maar er zijn al mensen die gezegd hebben gevaccineerd te willen worden in het geval er restvaccins zijn.

Niet bellen

Zodra de huisartsenpraktijk vaccins over heeft, wordt dat doorgegeven op de website prullenbakvaccin.nl, een initiatief van huisartsen die het zonde vinden dat vaccins worden weggegooid. Mensen die niet aan de beurt zijn voor een vaccinatie, kunnen dan naar de praktijk gaan. Op de website wordt gevraagd niet te bellen naar de huisarts om te voorkomen dat praktijken overspoeld worden met telefoontjes.

Ministerie niet blij

Het initiatief levert een hoop positieve reacties op, maar het ministerie van Volksgezondheid is er niet over te spreken. "Dit lijkt sympathiek, maar het is geen verstandig idee", meldt het ministerie. "De vaccins zijn van het RIVM, zij bepalen de verdeling, dat is niet aan anderen." Huisarts in opleiding Bernard Leenstra liet gisteren aan de NOS weten daar anders over te denken. "Ik heb doodzieke mensen gezien hier en het doet gewoon pijn als je vaccins weg moet flikkeren."