Polman: 'Rijk moet ophouden met shoppen in portemonnee van andere overheden'

Het nieuwe kabinet moet ophouden met 'shoppen in de portemonnee van andere overheden', zegt commissaris van de koning Han Polman. Hij brengt die boodschap vandaag over aan informateur Mariëtte Hamer, die werkt aan de vorming van een nieuwe regering. Polman doet dat in zijn functie als tijdelijk voorzitter van het IPO, de samenwerkende provincies.
Medeleven maar ook complimenten van Han Polman: 'Houd vol Zeeuwen'
Han Polman gaat naar Den Haag © Omroep Zeeland
Polman neemt een wensenlijstje namens alle provincies mee naar Den Haag. "Er zijn grote vraagstukken aan de orde, verduurzaming bijvoorbeeld. Als je dat goed ter hand wil nemen, moet je goede afspraken maken. En zorgen dat het Rijk niet shopt in de portemonnee van andere overheden. "Vooral veel gemeenten staan er financieel slecht voor doordat veel taken van het Rijk zijn overgeheveld naar die gemeenten. "Ze moeten een coalitie vormen met elkaar, maar ze moeten ook werken aan een coalitie met het land, dus samenwerken met regionale overheden.
Polman is tijdelijk voorzitter van het IPO, na het aftreden van Theo Bovens als gouverneur van Limburg. Gisteren werd bekend dat Polmans werk wordt overgenomen door Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland. Polman stopt eind deze maand.