Waarschuwing voor Japanse kruiskwal in Veerse Meer

In het Veerse Meer bij Kortgene zijn Japanse kruiskwallen gezien. Momenteel mag er nog wel gezwommen worden op die plek, maar de provincie waarschuwt wel voor de kwallen. Daarom worden er waarschuwingsborden geplaatst.
Japanse kruiskwal gevonden in het Veerse Meer
Japanse kruiskwal gevonden in het Veerse Meer © Omroep Zeeland
Wie de tentakels van de Japanse kruiskwal aanraakt, houdt daar meestal een geprikkelde, jeukende en rode huid aan over. Bij sommige mensen kunnen die huidreacties heftiger zijn. In zulke gevallen wordt aangeraden om je huisarts te bellen. Bij acute en allergische reacties moet zo snel mogelijk medische hulp worden ingeroepen.
De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruis dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels, met daarin de netelcellen waarmee het dier venijnig kan steken. Zoals de naam al suggereert komt de soort van oorsprong niet voor in Europa. Deze exoot is voor het eerst in Nederland waargenomen in 1960.
Het aantal kwallen varieert per seizoen en heeft volgens ecoloog Pim van Avesaath vooral te maken met de groei van het Japanse bessenwier langs de strandjes. Rijkswaterstaat voert tot 1 oktober onderzoek uit naar de aanwezigheid van Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer.