Deze gele trechter moet voor minder stofoverlast zorgen bij Yara in Sluiskil

Wat doe je als grote kunstmestfabriek als je zelf niet de oplossing in huis hebt voor een probleem, zoals het verminderen van de hoeveelheid stof die vrijkomt bij het verschepen van producten? Yara in Sluiskil heeft een wedstrijd uitgeschreven in samenwerking met innovatieplatform Dockwize op zoek naar knappe koppen in de omgeving en de winnaars zijn vandaag bekendgemaakt. Het winnende idee is de hopper van een bedrijf uit Biervliet.
Deze gele trechter moet voor minder stofoverlast zorgen bij Yara in Sluiskil
Bij het verladen van de producten van de kunstmestfabrikant op schepen komt altijd een kleine hoeveelheid stof vrij. "De hopper komt tussen de schepen in te hangen aan de laadkraan en alle producten gaan daar doorheen", vertelt Peter de Regt van De Regt Conveyer Systems B.V. uit Biervliet. Het apparaat ziet eruit als een gele trechter en zorgt ervoor dat de stof aan de kunstmest blijft plakken waardoor het niet meer vrijkomt.
Yara Challenge Hopper
Alex Budding, Brian de Rijcke en Peter de Regt bij de hopper © Omroep Zeeland
Het zou dus de oplossing kunnen zijn voor het stof waar medewerkers en omwonenden van Yara al jaren last van hebben. "We hebben al diverse oplossingen bedacht, maar zonder het gewenste resultaat en we zijn daarom blij dat de hopper de challenge gewonnen heeft", vertelt Tommy Tissink, medewerker logistiek en verlading bij Yara.
De hopper staat nu nog bij het winnende bedrijf in Biervliet waar het apparaat verder wordt afgemaakt. Over enkele maanden is het systeem klaar om getest te worden en zal blijken of het ook echt werkt.
Yara heeft voor de Challenge 2021 op verschillende onderdelen gevraagd om oplossingen. Bijvoorbeeld ook om een einde te maken aan het zwerfvuil op het terrein.