Voetganger krijgt de ruimte in het centrum van Brouwershaven

Het centrum van Brouwershaven gaat op de schop. Met een nieuwe bestrating, meer groen, extra ruimte voor terrassen en een herinrichting van de markt moet de smalstad aantrekkelijker worden voor toeristen en de eigen inwoners. Dat staat in een plan dat is opgesteld door de gemeente, ondernemers en inwoners. De aannemer gaat dit najaar aan de slag.
Markt Brouwershaven
De auto komt op het tweede plan in het centrum van Brouwershaven © Omroep Zeeland
Wat het meest in het oog springt, is dat de wandelaar in hartje Brouw de ruimte krijgt. De markt telt nu nog 65 parkeerplaatsen. Dat aantal wordt teruggebracht tot 24 en parkeren kan straks enkel met een parkeerschijf . "Je ziet nu dat mensen op de markt zelfs hun camper neerzetten," vertelt Hanno Canters van de Stadsraad. "Wij willen hier een leuke omgeving van maken en daar past dat autoblik niet bij."
De plannen voorzien in eenrichtingsverkeer rond de markt en de rijbaan wordt minder breed. "Alles komt op één niveau te liggen," legt Canters uit. Met bredere stoepen en meer ruimte voor terrassen en winkeluitstallingen. De auto wordt hier een gast."

Extra plekken

Toeristen en eigen inwoners kunnen hun auto in de toekomst kwijt op parkeervoorzieningen vlak buiten het centrum waar extra plekken worden ingericht. Ook komt er nog een parkeerterrein voor bewoners in een voor toeristen lastig te vinden straatje. Het aansluitende gebied rond de haven krijgt eveneens een facelift. Eerdere ideeën om van de Haven Noordzijde en Zuidzijde een 15-kilometerzone te maken stuitten op bedenkingen van de politie.
Het werk moet voor de Pasen van volgend jaar gereed zijn. De kosten bedragen een kleine twee miljoen euro.