Live meekijken met broedende sterns en meeuwenkuikens op eiland Waterdunen

Wie nieuwsgierig is naar het wel en wee van broedende grote sterns en zwartkopmeeuwen, kan bij het Zeeuws Landschap terecht. De organisatie heeft een camera geplaatst op een eiland in het natuurgebied Waterdunen. De beelden zijn live te zien op de website van de natuurorganisatie.
Het Zeeuws Landschap heeft een camera gericht op een eiland vol broedvogels in natuurgebied Waterdunen in Zeeuws-Vlaanderen.
Het Zeeuws Landschap heeft een camera gericht op een eiland vol broedvogels in natuurgebied Waterdunen in Zeeuws-Vlaanderen. © Zeeuws Landschap
Op de beelden zie de sterns af en aan vliegen met visjes in hun snavel, moeders of vaders die de jongen beschermen onder hun vleugels en grote jongen die op de uitkijk zitten of het volgende hapje al in aantocht is.

Onderzoek zonder storen

De camera is neergezet om onderzoek te kunnen doen naar de broedvogels in het gebied. Door te werken met een camera, hoeven de vogels niet gestoord te worden. De camera werkt op zonne-energie en kan op afstand worden bediend. De onderzoekers kunnen aan de kleurringen aan de poten van de vogels zien waar ze vandaan komen en hoe oud ze zijn.
Op de eilanden in Waterdunen broeden dit jaar enorme hoeveelheden vogels. Er broeden ongeveer vijfduizend grote sterns, meer dan drieduizend zwartkopmeeuwen en meer den tweehonderd visdieven. Verder broeden er dwergsterns, strandplevieren en kluten. Het Zeeuws Landschap noemt het gebied nu al een groot succes, want een aantal van die vogelsoorten doen het elders slecht.