Anderhalf jaar cel voor babbelboef die zes bejaarden bestal

De 58-jarige man uit Hoogerheide die vorig jaar meerdere keren bejaarden oplichtte met babbeltrucs, krijgt anderhalf jaar celstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Middelburg vandaag besloten.
Babbeltruc om ouderen om te lichten.
De man gebruikte babbeltrucs om mensen op te lichten. © Politie Zeeland
De man belde met een smoes aan bij vrouwen tussen de 87 en 92 jaar. Vaak zei hij dat hij de knoppen van de verwarming kwam vervangen. Eenmaal binnen stal hij het geld en de sieraden. Sinds 2018 is de man achttien keer naar een goudwisselkantoor geweest in Hoogerheide. Daar kreeg hij in totaal 7.300 euro voor de gestolen sieraden. In een eerdere rechtszaak vertelde de man dat hij het geld nodig had om de schulden van zijn familie te betalen.
Met de uitspraak volgt de rechtbank de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechtbank heeft de man misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van de slachtoffers die allemaal op leeftijd waren.

Slachtoffers voelen zich bang en onveilig

"De slachtoffers zijn sinds de voorvallen bang en hun zelfvertrouwen is aangetast", aldus de rechter. "Ze zijn onrustig en voelen zich onveilig in de huidige maatschappij."
Volgens de rechtbank wordt er met de uitspraak rekening gehouden met de gesteldheid van de man. "De man is laaggeletterd, heeft een kwetsbare gezondheid, maar wel ook een strafblad voor een ander soort voorval."

Opvallend accent

De man, oorspronkelijk uit België, viel met zijn babbeltrucs op door zijn Vlaamse accent. Zijn slachtoffers gaven dat accent allemaal als signalement. Dat leidde uiteindelijk tot zijn aanhouding in december. Sinds zijn aanhouding zat hij in voorlopige hechtenis.

Negen verschillende babbeltrucs

De man zou actief zijn geweest in onder meer Arnemuiden, Sluiskil, Tholen en Middelburg. Zijn buit bestond vaak uit sieraden, zoals bloedkoralen kettingen, horloges en ringen. Uiteindelijk stond de man terecht voor tientallen verschillende babbeltrucs in Zeeland en Brabant waar hij een buit mee zou hebben genomen.