Nieuwe woonvorm voor dementerende ouderen

Een moestuin, een knutselschuur, paarden en de mogelijkheid om de kamer in te richten met eigen meubeltjes. Niks moet en veel mag. Een boerderij bij Ouwerkerk wordt momenteel verbouwd tot een woonvorm die plaats biedt aan vijftien dementerende ouderen. De woonvorm die Zorgheimer heet, opent binnen enkele weken de deuren.
Zorgheimer
Nieuwe woonvorm voor dementerende ouderen bij Ouwerkerk © Omroep Zeeland
Liliane Goosmann, een voormalig wijkverpleegkundige en zorgmanager, begint de woonvorm samen met haar zoon en schoondochter. Het drietal wil de toekomstige bewoners een zo vertrouwd mogelijke omgeving bieden. "We maken een foto van de voordeur van hun huis en die komt op de deur van de kamer," vertelt Goosmann.
Ze noemt als meerwaarde van Zorgheimer het grote terrein rondom de boerderij. "Mensen kunnen veilig rondwandelen en het is zo ingericht dat ze niet weg kunnen lopen. En er is altijd toezicht. Dat is het verschil met een verpleeghuis. Bewoners kunnen daar ook wel naar buiten maar er moet altijd begeleiding mee. Door de werkdruk is dat vaak niet mogelijk."
Zorgheimer richt zich op ouderen uit Zeeland. De eerste belangstellenden en hun mantelzorgers hebben zich inmiddels gemeld. De woonvorm aan de Bloteweg houdt vandaag en morgen open dag.