Japanse kruiskwal op meer plekken in Veerse Meer bij Kortgene aangetroffen

Bij de laatste meetronde afgelopen dinsdag zijn op meer plekken in het Veerse Meer kruiskwallen aangetroffen. Dat meldt de provincie Zeeland, die op de plekken borden gaat plaatsen om mensen te waarschuwen.
Japanse kruiskwal gevonden in het Veerse Meer
Japanse kruiskwal in het Veerse Meer © Omroep Zeeland
Het gaat om het water bij het strandje aan de Westbermweg bij Kortgene en Camping de Zandkreek. Eerder werden de kruiskwallen ook al gesignaleerd bij de Paardekreek in Kortgene. Op die plekken mag nog gezwommen worden, maar er geldt wel een waarschuwing voor kruiskwallen.
In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de twee centimeter grote Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen, zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties heftiger zijn.
Zoals de naam al suggereert komt de soort van oorsprong niet voor in Europa. Deze exoot is voor het eerst in Nederland waargenomen in 1960.
Rijkswaterstaat doet tot 1 oktober onderzoek naar de aanwezigheid van kruiskwallen in het Veerse Meer. Het aantal kwallen varieert per seizoen. Dat heeft volgens Pim van Avesaath vooral te maken met de groei van het Japanse bessenwier langs de strandjes.