Waterschap maait zeldzame orchidee in Vlissingen weg

Nog nooit had bloemenonderzoeker Benno te Linde uit Gelderland een bokkenorchis gezien. Tot hij deze week tijdens zijn vakantie langs de Westerschelde bij Vlissingen richting het station liep en hij de orchidee zag staan. "Een bokkenorchis is heel zeldzaam. Ik wilde de volgende dag terug om een foto te maken", vertelt hij. Maar de volgende dag was de bloem verdwenen. Weggemaaid tijdens de maaibeurt van de dijk.
Bokkenorchis
Links de bokkenorchis voor de maaibeurt, rechts na de maaibeurt © Benno te Linde
"Vervelend", zegt een woordvoerder van waterschap Scheldestromen. "Onze mensen proberen hun werk zo goed mogelijk te doen, volgens de wet Natuurbescherming. Maar je kunt nooit voorkomen dat er iets mis gaat. Het is gebeurd en helaas niet meer terug te draaien." Het waterschap houdt wel degelijk rekening met beschermde plantensoorten, zegt hij. "Als we weten dat er zeldzame planten staan, doen we dat. Maar deze is vast aan de aandacht ontsnapt."
De bokkenorchis bij Vlissingen voor de maaibeurt.
De bokkenorchis bij Vlissingen voor de maaibeurt. © Benno te Linde
Het afmaaien van de beschermde orchideeënsoort is strafbaar, zegt bioloog Floor Arts van bureau Delta Milieu. "De boetes voor het maaien kunnen oplopen tot duizenden euro's. We hebben natuurlijk niet voor niets met zijn allen afspraken gemaakt over beschermde soorten. Als je te hard rijdt, krijg je ook een boete. Dat zijn de regels."
Het stuk dijk was eerder dit jaar ook al gemaaid, zag Te Linde aan de orchidee. "Dat kon ik zien aan de bladeren, die waren beschadigd. Natuurlijk moet je die orchidee wel maaien, maar niet in deze tijd. Eigenlijk moet er iemand van het Waterschap eens in de zoveel tijd alle terreinen langslopen om te kijken of er geen beschermde soorten groeien. Zo ingewikkeld is dat niet."

Sint Kruis

Waterschap Scheldestromen heeft een geschiedenis met de bokkenorchis. In 2016 maaide het schap honderden bokkenorchissen weg van een dijk bij Sint Kruis in Zeeuws-Vlaanderen. Het waterschap beloofde beterschap, maar maaide de bloemen het jaar erop wéér weg. Door het maaien dreigden de planten daar te verdwijnen. Intussen zouden op die plek goede afspraken zijn gemaakt, weet Arts.
De bokkenorchis bij Vlissingen na de maaibeurt.
De bokkenorchis bij Vlissingen na de maaibeurt. © Benno te Linde
De orchidee in Vlissingen komt waarschijnlijk wel weer terug, maar de spectaculaire bloei is dit jaar niet meer te zien. "Het is een hele rare bloem", zegt Te Linde "Hij is heel groot en heeft hele lange slippen." Floor Arts heeft een tip voor de liefhebbers: even verderop in Vlissingen, tussen de Edisonweg en het kanaal staan nog wat bokkenorchissen. "Als het goed is staan ze deze week in bloei."