Leerlingen moeten na lockdown weer wennen aan het nieuwe schoolritme

Een groot verschil met de afgelopen maanden: volle, levendige klassen. Vanaf 31 mei is het Calvijn College in Middelburg weer vijf dagen per week open. Het lijkt zoals vanouds, leerlingen en leraren dragen alleen af en toe nog een mondkapje als ze zich van lokaal naar lokaal verplaatsen.
Leerlingen moeten weer wennen aan het nieuwe schoolritme
Voor Rebecca (13), die het grootste deel van haar eerste middelbare schooljaar op het Calvijn College achter haar laptop heeft doorgebracht, is het weer een 'beetje gek' om lange dagen te maken. "Al die vrije tijd was toch wel fijn."
Thuis zit je zo alleen.
Leerling Rosalie
Maar toch vindt Rebecca, net zoals haar leeftijdsgenootje Rosalie, het wel weer gezellig om weer op school te zijn. "Thuis zit je zo alleen", zegt Rosalie.
Van scholieren wordt verwacht dat ze een paar keer per week een zelftest doen, maar dat loopt nog niet echt vlotjes, denkt locatiedirecteur Gerrit Terlouw. "Leerlingen hebben testen meegekregen naar huis en kunnen ze gratis ophalen bij de mediathecaris. Maar ik heb niet het idee dat dat hard loopt."
Gymleraar Wouter Boogaard, die zelf nog niet gevaccineerd is, ligt daar niet wakker van. "We sporten buiten en ik heb het idee dat dat ook voor veel veiligheid zorgt."

Scholieren zijn minder fit

Waar Terlouw en Boogaard zich wel zorgen om maken, is de conditie- en leerachterstand van de kinderen door de harde lockdown. "Als ze een rondje moeten lopen of een warming-up moeten doen, merk je dat ze minder fit zijn. Het lijkt wel alsof ze het niet meer gewend zijn om dat lijf aan de gang te slingeren", vertelt de gymdocent.
Maar ook bij andere vakken, zoals wiskunde en natuurkunde, heeft de beperking in fysiek onderwijs sporen achter gelaten. Met terugblik op afgelopen examens concludeert Terlouw "dat de achterstanden behoorlijk zijn."
"Dat vraagt van ons nog wel de nodige aandacht."