Ziekenhuizen schalen coronazorg af: 'Het voelt als een bevrijding'

In de twee Zeeuwse ziekenhuizen Adrz in Goes en ZorgSaam in Terneuzen liggen momenteel nog respectievelijk vijf en twee coronapatiënten. Dat zijn er nu zo weinig dat de speciale afgescheiden en coronaproof gehouden afdelingen of delen van afdelingen kunnen worden opgeheven. Patiënten liggen nu in isolatiekamers. Tot grote opluchting van het personeel.
ziekenhuis ZorgSaam Terneuzen corona verpleegafdeling verpleegkundige beschermende kleding
Covidpatiënt in ziekenhuis ZorgSaam © ZorgSaam
Dat de aparte corona-afdelingen nu zijn opgeheven, geeft het personeel veel lucht. "Het voelt als een bevrijding, we krijgen weer een beetje lucht in het hoofd", zegt hoofd acute zorg Francis Desmet van ziekenhuis ZorgSaam, "Het is een groot verschil met hoe het twee weken geleden was."
Het voelt aan als een bevrijding, we krijgen weer een beetje rust in het hoofd
Francis Desmet, hoofd acute zorg ziekenhuis ZorgSaam
In ZorgSaam was de afdeling met schotten gehalveerd en het team verpleegkundigen verdeeld. "Collega's werkten daardoor in kleine teams van drie of vier personen en kon elkaar moeilijk even helpen", aldus Francis Desmet. "In al die pakken die overbekend zijn", vult hij aan. "Nu kunnen verpleegkundigen elkaar weer beter helpen."
ziekenhuis ZorgSaam Terneuzen corona verpleegafdeling verpleegkundige beschermende kleding
Verpleegkundige op corona-afdeling ziekenhuis ZorgSaam © ZorgSaam
Naar verwachting daalt het aantal besmettingen en ziekenhuispatiënten deze zomer nog verder. "We verwachten een rustige zomer, waarin we op adem kunnen komen en de berg aan overuren kunnen recupereren", vertelt Francis Desmet, "Maar wat gaat er in oktober, november gebeuren?"
Zorgen om coronavarianten in de herfst
Nieuwe virusvarianten baren zorgen. Desmet: "We weten niet wat er met de varianten gebeurt. Mensen gaan op vakantie. We hopen dat ze niet van alles mee terug brengen wat wij niet kunnen gebruiken."
De deuren van de zogeheten 'cohortafdeling' voor covidpatiënten staan nu wijd open. Dat deel van de acute zorg was sinds het begin van de tweede golf in oktober afgeschot, maar die afscheiding is nog niet helemaal weggehaald. "Als het nodig is, hoeven we alleen maar de deuren te sluiten."