Van de vier beloofde commerciële testlocaties, is er nog maar één open

Van de vier geplande Zeeuwse commerciële testlocaties, heeft er nog maar één de deuren geopend. Begin vorige week liet de organisatie achter de teststraten nog weten dat alle locaties in de loop van vorige week de deuren zouden openen. Tot nu toe is dat alleen gelukt in Middelburg, waar in sporthal de Kruitmolen mensen zich kunnen laten testen om zo toegang te krijgen tot een evenement.
teststraat  Geersdijk
teststraat Geersdijk © Omroep Zeeland
De bedoeling was dat er inmiddels ook in de skihal in Terneuzen, de Zeelandhallen in Goes en op een nog te bepalen locatie in Zierikzee negatieve testbewijzen konden worden afgegeven. De verwachting is nu dat de locaties in Goes en Terneuzen morgen openen.
Voor Zierikzee "vindt nog afstemming plaats over de locatie", laat Stichting Open Nederland, coördinator van de testlocaties, weten. Een openingsdatum voor Zierikzee kan dus nog niet worden gegeven.
Dat de opening langer duurde dan gepland, komt volgens een woordvoerder door het goedkeuringsproces van de overheid. De testlocaties moeten worden aangesloten op de CoronaCheck-app, waar de testuitslag in wordt opgeslagen. "Om de privacy en veiligheid te waarborgen nam dit enige tijd in beslag." Na die goedkeuring kan personeel worden opgeleid en openen de locaties. In Middelburg kon dat gisteren en in Goes en Terneuzen morgen.

Verbetering

Dat er nu nog maar één commerciële testlocatie open is, is wel al een verbetering ten opzichte van vorige week. Toen moesten Zeeuwen die naar een evenement wilden nog naar Breda of Rotterdam voor een geschikte commerciële test. Naar aanleiding van de ophef die hierover ontstond, liet de Veiligheidsregio Zeeland weten dat er zo snel mogelijk vier testlocaties in de provincie zouden komen.
Met het oog op verdere versoepelingen hoopte de Veiligheidsregio Zeeland, eind vorige maand, dat de locaties snel de deuren zouden openen: "Met de keuze van het kabinet om eerder te versoepelen ligt daar ook de verantwoordelijkheid om te zorgen dat er voor 5 juni a.s. ook voldoende locaties open zijn om toegangstesten af te nemen", zei voorzitter Erik van Merrienboer van de Veiligheidsregio.

Toegang tot evenementen

De toegangstestlocaties zijn niet van de GGD. Ze worden door de Stichting Open Nederland opgezet die het per regio weer heeft uitbesteed aan commerciële partijen. Voor Zeeland is dat Hestia Testservices. Tot dit voorjaar had Zeeland wel twee commerciële testlocaties die waren aangesloten op het systeem van testen voor toegang. De contracten met deze partijen zijn echter door de overheid opgezegd.