Petitie voor combineren vaccins al honderden keren getekend

Een Zeeuwse petitie om het Pfizer-vaccin te krijgen als tweede prik nadat je eerst AstraZeneca hebt gehad, is inmiddels meer dan duizend keer getekend. De petitie is opgesteld door Peter Scheefhals uit Rilland.
Peter Scheefhals uit Rilland in een petitie gestart
Het AstraZeneca-vaccin is iets minder effectief, en Scheefhals wil liever het beste vaccin dat er is. In Nederland mogen vaccins niet gemixt worden. In het buitenland gebeurt dat wel volop. "Op dit moment ben ik blij met elk procentje extra bescherming", zegt Scheefhals. "Ik ben 60-plusser en heb een longaandoening maar ben niet bij de kwetsbare groep ingedeeld. Ik ben toch een beetje benauwd dat ik niet voldoende beschermd ben na twee doses Astra."

Weigeraars krijgen wel ander merk

Nederlanders die gelijk een injectie met AstraZeneca weigerden, mogen sinds kort een nieuwe afspraak maken voor een ander vaccin. Maar mensen die hun eerste Astra-prik wél namen, krijgen geen andere optie voor hun tweede prik. Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie zeiden eerder deze week dat het combineren van AstraZeneca en Pfizer veilig kan én effectief is. Scheefhals hoopt dat de minister na deze petitie overstag gaat.