Nollebos blijft gespaard: alleen bestaande ondernemers mogen vernieuwen

Een meerderheid van de Vlissingse gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met een definitief voorstel voor het Nollebos. Dat komt erop neer dat de twee ondernemers in het bos, de sauna en restaurant De Kanovijver op hun bestaande plek mogen vernieuwen.
Nollebos-dossier kent een lange geschiedenis
Wel komt er meer aandacht voor de kwaliteit van de natuur in het Nollebos en het aangrenzende Westduinpark. Dat staat in het 'streefplan' dat de Vlissingse gemeenteraad heeft aangenomen.

Geen parkeergarage

Oorspronkelijk ging dit streefplan veel verder. Restaurant De Kanovijver zou naar een andere plek verhuizen en onder het vernieuwde saunacomplex zou verplicht een grote parkeergarage komen. Die onderdelen zijn uit het voorstel gehaald door de Lokale Partij Vlissingen (LPV) en de Partij Souburg/Ritthem (PSR). Een parkeergarage is nog steeds een optie, maar het is niet langer verplicht. Aanleiding zijn felle protesten van de Vlissingse bevolking, die bang is voor drukte en 'verstening' van het Nollebos.

'Geen kolossaal bouwwerk'

Saunapark Swaenenburgh wil op haar terrein een hotel bouwen met tientallen hotelkamers. Ook daartegen is veel weerstand onder de omwonenden en de gebruikers van het Nollebos. LPV-fractievoorzitter John Dooms snapt niet waarom de tegenstanders zo moeilijk doen over het hotel. "Het wordt geen kolossaal bouwwerk, het is even hoog als mijn eigen woning." Ook moeten het ontwerp en het materiaal van het hotel in de natuurlijke omgeving passen. "Als er een voorstel komt, mogen wij dat eerst nog tegen het licht houden."
Wethouder Rens Reijnierse vindt het vastgestelde plan een goed compromis. "Wat er nu vastgesteld is, is dat de ondernemers een economische toekomst geboden wordt op hun huidige plek. Aan het Nollebos verandert eigenlijk verder weinig."
Wethouder Rens Reijnierse: Eigenlijk verandert er weinig