Vijf redenen waarom er in Zeeuwse ziekenhuizen weinig inhaalzorg is

De Zeeuwse ziekenhuizen hebben binnen een paar maanden de achterstanden ingehaald, die ze hebben opgelopen door de coronazorg. In tegenstelling tot ziekenhuizen in Brabant en Rotterdam, zijn de wachtlijsten voor de inhaalzorg in Zeeland kort. Hoe kan dat?
ziekenhuis ZorgSaam operatiekamer
Operatie in ziekenhuis ZorgSaam © Omroep Zeeland
Op de vraag 'Hoe kan het dat de wachtlijsten in de Zeeuwse ziekenhuizen niet zo hoog zijn opgelopen?' zijn vijf antwoorden te geven:

1. Vloedgolf aan coronapatiënten was minder hoog

De Zeeuwse ziekenhuizen zijn minder overspoeld met coronapatiënten dan de ziekenhuizen in Rotterdam en in het zwaar getroffen Brabant. Het Radboud UMC in Nijmegen heeft bijvoorbeeld tijdens de derde golf noodgedwongen hart- en kankeroperaties (uit de urgentieklasse 3) uitgesteld. Zover is het in de Zeeuwse ziekenhuizen niet gekomen.

2. Coronapatiënten verdeeld over ziekenhuizen

In de laatste maanden van de coronagolf, waarin ook in Zeeland veel coronapatiënten de ziekenhuizen instroomden, kon een aantal van hen tijdens piekmomenten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Omgekeerd kwamen ook veel patiënten van overbelaste ziekenhuizen buiten de provincie naar Zeeland. Door intensieve samenwerking tussen ziekenhuizen in Nederland is de druk op de ziekenhuizen met elkaar verdeeld.

3. Operatiekamers bleven grotendeels draaien

Was in andere regio's het aantal operatiekamers met maar liefst vijftig procent afgeschaald, in Zeeland bleef dat beperkt. Het Adrz sloot lange tijd één van de zes ok's, bij grote drukte twee van de zes. Ziekenhuis ZorgSaam heeft geen enkele ok gesloten, maar wel veel operaties moeten uitstellen. Het ziekenhuis in Terneuzen heeft zo'n vijftien procent minder operaties uitgevoerd. In andere regio's lag dat behoorlijk veel hoger.

4. Planning, planning, planning

Ziekenhuismedewerkers op de afdeling planning hebben alles uit de kast gehaald om de beschikbare operatiekamers zo efficiënt mogelijk vol te plannen. Artsen en personeel van de operatiekamers hebben hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen toch te opereren.

5. En: een deel van de zorg is 'verdampt'

Huisartsen hebben minder naar het ziekenhuis doorverwezen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit NZa zijn er sinds het begin van de pandemie landelijk ongeveer 1,4 miljoen verwijzingen minder geweest dan onder normale omstandigheden. Sommige patiënten hebben geen zorg meer nodig, omdat hun probleem inmiddels is opgelost. Anderen zullen alsnog naar de dokter gaan. Hoeveel extra patiënten er mogelijk de komende tijd alsnog naar de ziekenhuizen wordt doorgestuurd, is onduidelijk.