Rechter verbiedt voorlopig verhuizing garnalenzeef Breskens naar Vlissingen

De garnalenzeef bij de vismijn in Breskens blijft daar voorlopig. Dat heeft de voorzieningenrechter in Breda bepaald in een zaak die was aangespannen door de gemeente Sluis.
Super garnalenvangst
De garnalen gaan naar de sorteerband bij de visafslag in Breskens © Omroep Zeeland
De gemeente Sluis ging naar de rechter om het plan van de Holding Zeeuwse Visveilingen (HZV) tegen te houden om de garnalenzeef naar Vlissingen te verplaatsen. De rechter heeft de gemeente Sluis op alle punten in het gelijk gesteld. Dat betekent dat de zeef nog niet verplaatst mag worden zolang het bezwaar tegen de verplaatsing van de vismijn van Breskens naar Vlissingen nog loopt.
De zeef is belangrijk voor het behoud van de visserijactiviteiten in Breskens. Een verplaatsing zou volgens de gemeente Sluis onomkeerbare gevolgen met zich meebrengen. Het zou betekenen dat er geen garnalen meer aangeboden kunnen worden in Breskens.

Voorlopig nog in Breskens

De uitspraak van de rechter betekent dat het aanlanden en het zeven van garnalen in Vlissingen gedurende de schorsing is verboden en vooralsnog in Breskens moet gebeuren. Dat betekent dat de garnalenzeef tot twee weken na bekendmaking van de beslissing op het bezwaar niet verplaatst mag worden.
De gemeente Sluis verwacht dan ook dat de garnalenzeef tijdens het komende garnalenseizoen, van juli tot en met november, in Breskens blijft.