Afscheid Lonink levert flinke donatie stichting Huntington op

Het afscheid van oud-burgemeester Jan Lonink van Terneuzen heeft ruim negenduizend euro opgeleverd voor de Vereniging van Huntington. Lonink had iedereen gevraagd geen cadeaus te geven, maar te doneren voor dit doel.
Namens de Vereniging van Huntington namen Arie Zwanenburg en Gabriëlle Donné-Op den Kelder de cheque in ontvangst.
Namens de Vereniging van Huntington namen Arie Zwanenburg en Gabriëlle Donné-Op den Kelder de cheque in ontvangst. © Omroep Zeeland
In totaal is 9231 euro opgehaald. "Uit persoonlijke ervaring weet ik dat de ziekte een grote last is voor de patiënt", zegt Lonink in een persbericht. "Maar ook voor zijn naasten. Het is een ziekte met verregaande sociale gevolgen. Met deze financiële steun kan de vereniging extra zorg geven aan deze mensen."

Hersenziekte

Huntington is een dodelijke, erfelijke hersenziekte waarbij cellen in de hersenen verloren gaan. Dit zorgt ervoor dat uiteindelijk de hersenen niet meer normaal kunnen functioneren en dat leidt uiteindelijk tot abnormale bewegingen en geheugen- en gedragsveranderingen. De ziekte ontstaat gemiddeld tussen het 30e en 50e levensjaar en leidt meestal na ongeveer 20 jaar tot de dood.
De vader van Jan Lonink is overleden aan de ziekte. Lonink zelf is geen drager van de erfelijke ziekte.