Excursies voor bewoners over dijkversterking Hansweert

In drie groepjes van zo'n vijftien mensen werden bewoners van Hansweert vanavond door medewerkers van waterschap Scheldestromen rondgeleid langs de dijken die in hun dorp verhoogd moeten worden. De dijken voldoen niet meer aan de norm voor dijkveiligheid. Het traject waar het om gaat loopt vanaf het sluizencomplex Hansweert tot en met de Langeweg in Kapelle.
Bewoners Hansweert krijgen uitleg over dijkverzwaring van het waterschap
Bewoners Hansweert krijgen uitleg over dijkverzwaring van het waterschap © Omroep Zeeland
Een van de groepjes liep vanaf het oude sluizencomplex over de Werfdijk naar de rotonde bij de Boomdijk. Alex de Smet van het waterschap legde op de dijk met een soort billboard uit wat er zoal gaat veranderen. "De rotonde zal een stuk het dorp in verhuizen en er komt een sloot langs de Zeedijk en de huizen die daar staan om het overtollige water weg te laten lopen", vertelde hij. De dijkvoet wordt met vijftien meter landinwaarts verbreed. "Dat moet voor de stevigheid van de dijk."
De excursie was niet voor iedereen nieuw. "We zijn al vaker geïnformeerd over wat er gaat gebeuren om de dijken te versterken", zei een van de bewoners die bij de speelweide woont. "We weten al heel wat." Toch vond hij het belangrijk om vanavond deel te nemen aan de excursie. "De dijkversterking is nodig, dus we houden het in de gaten."
Ook onze verslaggever liep een stuk mee met de excursie:
Excursie dijkversterking Hansweert