Dinja van Liere mag definitief niet met Hermès naar Olympische Spelen

Hermès, het toppaard van dressuuramazone Dinja van Liere uit Kapelle, zal definitief niet van start gaan tijdens de Olympische Spelen van Tokio. De Nederlandse bond KNHS en eigenaar Joop van Uytert hadden bij het sporttribunaal CAS een voorlopige voorziening aangevraagd, maar die is afgewezen.
paardensport NK Ermelo Dinja van Liere Hermès
Dinja van Liere met Hermès tijdens het NK dressuur © ANP
Hermès is bij vergissing door de internationale paardensportbond FEI geregistreerd als Duits paard. Volgens de KNHS heeft de FEI de fout gemaakt bij het digitaliseren van het bestand van paarden. Op de Olympische Spelen moeten ruiter en paard dezelfde nationaliteit hebben.
De KNHS en Van Uytert tekenden bezwaar aan bij de FEI, maar de bond kon de fout niet herstellen. De FEI vindt dat de Nederlandse bond, Van Uytert en Van Liere zelf hadden moeten controleren hoe Hermès in de database geregistreerd staat.
In een uiterste poging om Hermes en Van Liere op de Spelen te krijgen, stapten de KNHS en Van Uytert naar het sporttribunaal CAS, maar die stelde de FEI in het gelijk. Er zijn nu geen mogelijkheden meer om in beroep te gaan.

Aderlating

Voor de Nederlandse dressuurploeg is het een aderlating, want Van Liere en Hermès haalden de afgelopen maanden goede resultaten. Maandagmiddag wordt de selectie van de Nederlandse dressuurploeg bekendgemaakt. Dan zal duidelijk worden of Dinja van Liere met haar andere paard Haute Couture deel uitmaakt van de dressuurploeg. Edward Gal en Hans Peter Minderhoud (afkomstig uit Westkapelle) zijn zeker van deelname.