Lockdown of niet, enkele Duitsers genoten (stiekem) al van Zeeland, maar nu extra

Duits geroezemoes in de straten en veel zwart-witte kentekens: kustplaatsen als Domburg zitten sinds deze week weer vol met Duitsers. De vakantie is begonnen voor onze Oosterburen en er zijn geen reisbeperkingen meer. Maar toen die beperkingen er wél waren, hield lang niet iedereen zich daaraan.
Steeds meer Duitsers in Zeeland, met of zonder beperkingen
Heinz en Ursula uit Homburg zijn vaste bezoekers van Zeeland. Ze zijn er nu, maar ze kwamen ook al toen dat eigenlijk nog niet mocht. "We houden netjes afstand en houden ons aan de regels", vertelt het stel. "Dan is het niet echt nodig om te kijken of er nou wel of niet een reisverbod is. De omstandigheden zijn hier optimaal."
Ook Heinz uit Aken is zo'n toerist die in de afgelopen maanden 'illegaal' in Zeeland is geweest. Zijn reden: "Ik wil gewoon een beetje vakantie vieren en Aken is dichtbij."
Heinz en Ursula uit Homburg
Heinz en Ursula uit Homburg kwamen ook tijdens de lockdown gewoon naar Zeeland © Omroep Zeeland
Horecaondernemer Gepko Prenger van Hotel Restaurant De Burg in Domburg is maar wat blij dat het dorp weer wordt overspoeld met Duitsers. "Die geven toch net iets meer uit dan de Nederlanders", weet hij. "Ik heb gemerkt dat er veel Duitsers waren die nog gewoon kwamen toen het eigenlijk nog niet mocht, maar er is natuurlijk ook een hele groep die het niet meer deed of durfde."
Gepko Prenger
Horecaondernemer Gepko Prenger uit Domburg is blij dat er weer veel Duitsers zijn © Omroep Zeeland
Nu de coronabesmettingen weer oplopen, wordt er steeds vaker gesproken over een vierde golf. Prenger is daar nog niet bang voor. "Het is de Delta variant en wij zitten middenin de Delta", grapt hij. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren, maar de horeca wordt niet meer dichtgegooid. Bij ons ligt het probleem niet".
Luister hieronder hoe Prenger op de radio reageert op de toeristendrukte door onze oosterburen.
Ondernemer Gepko Prenger weet dat Duitsers meer geld uitgeven dan Nederlanders