'De Held en De Lul' is een ode aan Racoon en 't Beest in Goes

Met een meterslange muurschildering willen kunstenaars Niels van Swaemen en Kaspar van Leek van Studio Giftig een ode brengen aan Racoon. De zogenoemde 'mural' verrijst aan de achtergevel van podium 't Beest in Goes, waar de bandleden op jonge leeftijd hun eerste stappen zetten in de muziekwereld.
'Racoon vond het een goed idee dat wij het nummer zouden kiezen'
Het kunstenaarsduo trekt met project 'Music & Murals' door heel Nederland. Begin juli zag zanger Spinvis het nummer 'Tienduizend Zwaluwen' tot leven komen in 'zijn Nieuwegein'.
De tweede stop op de toer van Van Leek en Van Swaemen is Goes. "We hebben Racoon gevraagd of zij een nummer uit hun repertoire wilden kiezen, zodat wij met het ontwerp voor de muurschildering aan de slag konden."
Alleen liep dat anders dan verwacht. "De band vond het passender als wij hen een handje zouden helpen", zegt het kunstenaarsduo. De keuze viel uiteindelijk op een voor het grote publiek nog onbekend liedje. "'De Held en De Lul' heet het. Racoon heeft het al wel live gespeeld, maar het nummer is nog niet uitgebracht."
Het wordt prachtig, een aanwinst voor de stad
Frank Harthoorn, namens Podium 't Beest
Gesprekken met de band bezorgden de graffiti-artiesten inspiratie voor hun muurschildering. Podium 't Beest is erg blij dat de achtergevel van een stukje straatkunst wordt voorzien. "Die wens koesterden we al langer, maar de laatste maanden is het ineens enorm snel gegaan", aldus programmeur Frank Harthoorn. "Het wordt prachtig, een aanwinst voor de stad."
De Mural in Goes met Racoon.
De Mural in Goes met Racoon. © Omroep Zeeland
Als alles goed gaat, is de muurschildering volgende week klaar. "Maar we zijn daarbij wel afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk", geven de straatkunstenaars toe. Zij kijken er hoe dan ook naar uit om Racoon het resultaat te laten zien. "Ik heb er goede hoop op dat de mannen van de band erbij zijn. Dat zou natuurlijk het allermooist zijn", vindt Harthoorn namens Podium 't Beest.