Weer een nest vernietigd in hoornaar-hotspot Zeeland

In Hoek is deze week een nest van een Aziatische hoornaar vernietigd. In en om het nest zijn ongeveer honderd wespen aangetroffen. De nesten van deze wespensoort worden altijd vernietigd, omdat de Aziatische hoornaar een bedreiging vormt voor honingbijen en andere bijensoorten.
Het nest van de Aziatische Hoornaar in Hoek.
Het nest van de Aziatische hoornaar in Hoek © Waarneming.nl
Het is de vierde keer dit jaar dat de wesp - die zoals de naam al doet vermoeden oorspronkelijk niet in ons land voorkomt - is gespot in Zeeland, blijkt uit meldingen op de website waarneming.nl. Eerder dit jaar werden Aziatische hoornaars gezien in Oostkapelle, Terneuzen en Middelburg.

Hotspot

Zeeland is samen met Limburg dé hotspot voor Aziatische hoornaars in Nederland, blijkt uit gegevens van EIS, het kenniscentrum voor insecten. Vorig jaar werden vijf van de zeventien populaties Aziatische hoornaars die in ons land zijn gevonden in Zeeland aangetroffen. Toen kwamen er meldingen uit Hoek, Terneuzen, Ritthem, Westenschouwen en Oost-Souburg. Ook het eerste nest ooit in Nederland werd in Zeeland gevonden. Dat was in 2017 in Dreischor.
De Aziatische hoornaar is volgens EIS niet heel gevaarlijk voor mensen. De steek kan pijnlijk zijn, maar de kans dat de beestjes steken is klein. Ze zijn minder agressief dan andere wespensoorten en ze voelen zich niet aangetrokken tot zoetigheid zoals frisdranken of etenswaren.

Vondst melden

Wie denkt dat hij een Aziatische hoornaar ziet, wordt aangeraden om een foto te maken en de vondst te melden bij de website waarneming.nl en EIS.
De Aziatische hoornaar kan makkelijk worden verward met een Europese hoornaar, die niet schadelijk is voor bijen. De Aziatische heeft zwarte antennes, een zwarte borst en gele uiteinden aan de poten. Een Europese heeft roodbruine antennes en roodbruine poten.
De Aziatische hoornaar en de Europese variant, zoek de verschillen
De Aziatische hoornaar en de Europese variant, zoek de verschillen © Omroep Zeeland