Plannen Napoleonschuur in Scharendijke afgekeurd

Het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland gaat niet akkoord met de plannen die de eigenaar heeft voor de Napoleonschuur in Scharendijke. Volgens wethouder Van Burg wordt niet voldaan aan voorwaarden die de gemeente stelt.
Napoleonschuur
De gemeente en de eigenaar steggelen over de toekomst van de Napoleonschuur in Scharendijke © Omroep Zeeland
Het zwaar vervallen monument is twee eeuwen oud en de gemeente wilde het laten slopen. Na protesten uit het dorp en cultuurhistorische kringen kwam de stichting BOEi in beeld, die de Napoleonschuur vorig jaar voor een euro overnam van de gemeente.
BOEi is een landelijke organisatie die zich inzet voor het behoud van monumentaal erfgoed. De stichting wilde gaan onderzoeken hoe de schuur te restaureren en te exploiteren valt.

Ondersteunend

"Wij hebben destijds bij de verkoop randvoorwaarden aangegeven," vertelt Van Burg. "Je moet dan denken aan een bed and breakfast voor maximaal vijf personen en ondersteunende horeca. Zij willen nu 36 slaapplaatsen en 200 vierkante meter horeca. Dat is echt niet meer ondersteunend."
Op de vraag of dit het einde betekent voor de Napoleonschuur antwoordt de wethouder ontkennend. "In de verkoopovereenkomst is bepaald dat ze tot 2024 de tijd hebben om met een goed voorstel te komen. Ze hebben dus nog wel even de tijd."