Eindelijk: het Dokter Stumphiuspark komt er

Geerda Stumphius, de weduwe van 'asbestdokter' Jan Stumphius, onthulde donderdagmiddag samen met de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar symbolisch het naambordje voor het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier.
Mevrouw Stumphius en burgemeester Bas van den Tillaar
Mevrouw Stumphius en burgemeester Bas van den Tillaar © Gemeente Vlissingen
Jan Stumphius was tussen 1954 en 1979 bedrijfsarts op scheepswerf De Schelde. Hij stond erom bekend dat hij zich niet alleen met de gezondheid van de werknemers van De Schelde bezighield, maar ook met die van hun gezinnen en andere Vlissingers. Later werd hij ook bedrijfsarts van de Vitrite en de PZEM.

Asbestkanker

Stumphius bewees in 1969 dat blootstelling aan asbest in verband stond met het ontstaan van mesothelioom, wat later asbestkanker is gaan heten. Zijn onderzoek zorgde ervoor dat De Schelde al in datzelfde jaar stopte met het gebruik van asbest. Het onderzoek van Stumphius leidde ertoe dat landelijk de gevaren van asbest werden onderkend.

Groene long

Het Dokter Stumphiuspark vormt straks de groene long van het Scheldekwartier, een wijk die op dit moment gebouwd wordt. Het Vlissingse SGP-raadlsid Lilian Janse kwam met het idee om een park in de nieuwe wijk te vernoemen naar Stumphius.