Oproep aan permanente inwoners van Sluis: verzet je tegen toeristische verhuur

In een paginagrote advertentie in huis-aan-huisblad Rondje West roepen GroenLinks, SP en PvdA inwoners van de gemeente Sluis op om bezwaar te maken tegen de toeristische verhuur in de kustkernen. "Als wij van de gemeente Sluis niet één groot vakantiepark willen maken, zullen we met z'n allen moeten schrijven om de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak", aldus de PvdA in Sluis.
Advertentie oproep toeristische verhuur
Laat van je horen, roepen PvdA, SP en GroenLinks van Sluis de inwoners op in het huis-aan-huisblad Rondje West. © Omroep Zeeland
De progressieve partijen moedigen de permanente inwoners aan om voor 1 september massaal een reactie of zienswijze in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders van Sluis. De oppositiepartijen hopen dat de gemeenteraad zich dit najaar gevoelig toont voor de vele inspraakreacties uit de samenleving. "Mogelijk dat het standpunt van de raad dan kantelt. Baat het niet, dan schaadt het niet", meent Robert Evers van de PvdA.

Jaren door de vingers gezien

In juni nam de gemeenteraad van Sluis met een nipte meerderheid een voorstel van de coalitie aan om de toeristische verhuur veel minder aan banden te leggen dan het college eigenlijk wilde. Burgemeester Marga Vermue wees de gemeenteraad erop dat het besluit in strijd is met de wet.
Voor een huiseigenaar moet het mogelijk zijn om zijn huis straks maximaal 120 dagen per jaar te verhuren, vinden de fracties van de VVD, Nieuw Gemeentebelang, Onafhankelijk West en één CDA-raadslid. Volgens hen heeft de gemeente jarenlang door de vingers gezien dat particuliere huizen aan toeristen werden verhuurd en kan Sluis het niet maken om daar nu ineens een streep door te zetten.
Bescherm onze kernen tegen het oprukkende massatoerisme.
SP Sluis
Het college had de recreatieve verhuur willen ontmoedigen met een maximum van zestig dagen per jaar. Een enkele partij wilde zelfs niet verder gaan dan dertig dagen, vanwege de gevolgen die verhuur voor de leefbaarheid van de dorpen heeft. 'Bescherm onze kernen tegen het oprukkende massatoerisme', schrijft de SP-fractie ook op haar Facebookpagina.
Ook dorpsraden, onder andere van Sint Anna ter Muiden, Hoofdplaat, Zuidzande, Cadzand, Nieuwvliet en Groede, keerden zich eerder faliekant tegen de ruime mogelijkheden voor beleggers om huizen aan de kust op te kopen en een groot deel van het jaar aan toeristen te verhuren.

Starters vissen achter het net

Volgens de linkse partijen rijzen de huizenprijzen de pan uit, vissen starters en minder kapitaalkrachtigen achter het net en zorgen 'vakantievierders' voor overlast in de rustige dorpen. "Daarnaast vormen deze tijdelijke bewoners geen stabiele factor voor onze regio, waardoor faciliteiten als scholen en winkels voor primaire levensbehoeften steeds meer uit onze dorpskernen verdwijnen."
Advertentie oproep toeristische verhuur2
De linkse partijen in de gemeente Sluis zetten samen een advertentie. © Omroep Zeeland
SP, GroenLinks en PvdA zijn voor het invoeren van een vergunningstelsel voor huizenbezitters. Alleen degenen met een vergunning mogen hun huis dan verhuren aan toeristen. "Huishoudens en gezinnen die komen 'ontspannen' zijn welkom in onze dorpen, maar mensen die vakantie willen 'vieren' worden verwezen naar onze recreatiedorpen."

Meer ruimte voor nieuwbouw

De partijen denken dat zo'n vergunningstelsel ook kan helpen om meer huizen voor eigen of nieuwe inwoners te bouwen. Huizen die worden aangewezen als tweede woning of als recreatiewoning, kunnen dan uit de woningvoorraad worden gehaald, waardoor Sluis meer ruimte krijgt voor nieuwbouw.
Het raadsbesluit van juni is nog niet definitief. Pas aan het eind van het jaar, nadat alle inspraakreacties binnen zijn, beslist de raad over het beleid.