Petitie Haringvlietbrug al duizenden keren ondertekend

Een petitie tegen de gedeeltelijke afsluiting van de Haringvlietbrug (A29) is al door ruim 13.000 mensen getekend. De opstellers willen dat Rijkswaterstaat naar alternatieven zoekt, zodat wegverkeer geen vertraging heeft. Vanaf maandag gaat voor twee jaar in beide richtingen een rijstrook dicht en geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur.
Haringvlietbrug - Foto opnieuw gedownload
De Haringvlietbrug © ANP Photo - Your Captain Luchtfotografie
Vorige week werd bekend dat door de wegafsluitingen de extra reistijd op werkdagen meer dan een uur wordt. Onacceptabel, vinden de initiatiefnemers van de petitie, inwoners en ondernemers van Zuidwest-Nederland die gebruikmaken van de brug. Ze vrezen dagelijkse files en maatschappelijke kosten van "zeker 100 miljoen" euro per jaar.
Met de petitie hopen de initiatiefnemers te bereiken dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt welke alternatieven er mogelijk zijn om te voorkomen dat er rijbanen worden afgesloten.
Werkzaamheden aan de Haringvlietbrug
De belangrijke noord-zuidverbinding in de A29 tussen Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee gaat twee jaar lang gedeeltelijk op slot: in beide richtingen is maar één rijbaan open en kan maximaal 50 kilometer per uur worden gereden. Daarmee moet worden voorkomen dat de brug verder beschadigt, tot de brugklep over twee jaar wordt vervangen. Dit heeft veel impact op de bereikbaarheid van een groot gebied, waaronder Zeeland.
Eerder al lieten gemeenten, provincies, bedrijven en de HISWA-RECRON weten dat de verwachte vertragingen onaanvaardbaar zijn.