Meer dan tweehonderd dode bergeenden spoelen aan op Zeeuwse stranden

Op stranden in de gemeente Vlissingen en Veere zijn de afgelopen dagen meer dan tweehonderd dode bergeenden aangespoeld. Het is niet duidelijk waaraan de vogels zijn overleden. De oorzaak hiervan wordt momenteel onderzocht.
Bergeenden bij Vrouwenpolder
Bergeenden bij Vrouwenpolder (archieffoto) © Evert Huiskamp
Op verschillende Vlissingse stranden zijn rond de 140 bergeenden gevonden. Op stranden in de gemeente Veere, bij Dishoek, gaat het om ongeveer zestig van die dieren. De eerste dode vogels zijn zondag al gevonden. Er kunnen de komende dagen nog meer eenden aanspoelen. Het advies is om de dode bergeenden niet aan te raken of op te pakken als je een kadaver vindt. Honden blijven uit voorzorg het beste aan de lijn.

Massaal in de Westerschelde

Bergeenden verblijven in deze tijd van het jaar massaal in de Westerschelde, vertelt vogelkenner Marcel Klootwijk. "Er verblijven er tienduizenden op het moment. Ze zitten daar omdat ze aan het ruien zijn. Ze wisselen hun verenpak voor een nieuwe. Ze fourageren op de slikken. Op de Hooge Platen bij Breskens zitten ze heel veel."
Omdat de oorzaak van de sterfte op dit moment onbekend is, is een aantal vogels opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voor nader onderzoek. De situatie wordt de komende dagen door beide gemeenten in de gaten gehouden.