'Massale bergeendensterfte is zeer uitzonderlijk'

Volgens vogelkenner Marcel Klootwijk is de massale sterfte van de aangespoelde bergeenden uitzonderlijk. "Vooral dat het alleen om bergeenden gaat, is heel erg bijzonder." De afgelopen dagen spoelden ruim tweehonderd dode dieren aan op de stranden tussen Ritthem en Westkapelle.
Bergeenden
Foeragerende bergeenden © Arjan van Lomwel
De oorzaak van de massale sterfte wordt op dit moment onderzocht door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Volgens burgemeester van de gemeente Vlissingen, Bas van den Tillaar, gaat het om tweehonderd aangespoelde bergeenden.

Slikken en platen zijn een veilige plek

De bergeend is in Zeeland om te ruien. Ze verliezen in deze periode hun veren, waardoor ze een korte tijd niet kunnen vliegen. De bergeenden zoeken de slikken en platen op in de Westerschelde, omdat het een veilige plek is voor de rui. Vooral de Hooge Platen, voor de kust van Breskens, is populair.
De GGD waarschuwt om de dode bergeenden niet aan te raken of op te pakken. Bij een vondst kan melding worden gedaan bij de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) via telefoonnummer 0118 58 62 75. Uit voorzorg wordt geadviseerd om honden aangelijnd te houden op het strand.
Heb jij een foto of video bij dit nieuws? App Omroep Zeeland: 06-53 28 98 68