Aangespoelde dode eenden hadden geen vogelgriep

De ruim tweehonderd dode bergeenden die zijn aangespoeld aan de Walcherse kust zijn niet overleden aan de vogelgriep. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten.
Bergeend
Dode bergeenden kunnen nog altijd aanspoelen © Arjan van Lomwel
Waar de eenden dan wel aan dood zijn gegaan, is nog niet bekend. De NVWA test dode dieren alleen op de vogelgriep. Voor verder onderzoek zijn een aantal eenden doorgestuurd naar de Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht. Wanneer zij met resultaten komen, is nog niet bekend.

Eenden kunnen nog aanspoelen

Gisteravond werd bekend dat er in de afgelopen dagen meer dan tweehonderd dode bergeenden aanspoelden op stranden tussen Ritthem en Westkapelle. De eerste dode vogels werden zondag gevonden. Komende dagen kunnen er nog meer eenden aanspoelen.
De gemeenten adviseren de dode eenden niet aan te raken. Honden kunnen uit voorzorg ook beter aan de lijn blijven. Volgens vogelkenner Marcel Klootwijk verblijven bergeenden massaal op de Hooge Plaaten bij Breskens. Volgens hem is het zeer uitzonderlijk dat de bergeenden massaal sterven.

Bergeend kan even niet vliegen

De bergeend is in Zeeland om te ruien. De dieren verliezen in die periode veren, waardoor ze een korte tijd niet kunnen vliegen. Slikken en platen in de Westerschelde worden dan opgezocht, omdat dat een veilige plek is.
Wie een dode bergeend vindt, kan daar melding van maken bij de Stichting Strandexploitatie Veere via het telefoonnummer 0118 - 58 62 75.
Heb je een foto of video bij dit nieuws? App Omroep Zeeland: 06-53 28 98 68